Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai vadászrepülőgépek Venezuelában

Szöveg: Háború Művészete |  2009. december 1. 15:02

Jorge Arevalo tábornok, a venezuelai légierő parancsnoka jelentette be, miszerint az ország légiereje 2010-ben kapja meg az első K-8 Karakorum típusú, kínai-pakisztáni gyártású kiképző-harci repülőgépeket. Venezuela összesen 18 vadászrepülőgépet rendelt Kínától, a mostani bejelentés hat darab repülőgépet érint.

A 2008-ban megkötött szerződésben vállaltakat – a repülőgépek leszállítását – várhatóan 2010 végére teljesíti a kínai partner. A vadászgépeket három részletben kapja meg a venezuelai légierő. Az első átadás hat gépről szól, míg a második és harmadik etapban átadásra kerülő gépek száma jelenleg nem ismert.

A K–8 Karakorum könnyű, többcélú kiképző-harci repülőgépet a kínai Nanchang Aircraft Manufacturing Company és a pakisztáni Pakistan Aeronautical Complex fejlesztette ki 1990-ben. Az első prototípus 1993-ban emelkedett a levegőbe. 1993 óta több mint 500 darabot gyártottak a típusból, amelynek egy részét a világ 11 országába exportálták.

2009 szeptember közepén vált ismertté, hogy Oroszország 2,2 milliárd dolláros hitelt biztosít Venezuela számára fegyverek vásárlására. A megállapodás értelmében Oroszország többek között 92 darab T-72 típusú harckocsit, valamint néhány „Szmercs" (Forgószél) típusú, nagyhatótávolságú rakétarendszert ad Venezuelának.