Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kincsem 150: emlékérme a legeredményesebb magyar versenyló tiszteletére

Szöveg: Sin Bettina | Fotó: Füzes Judith |  2024. március 12. 20:07

A Honvédelmi Minisztérium támogatásával, ezüst és színesfém emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az 1874. március 17-én világra jött kivételes magyar versenyló születésének évfordulója alkalmából.

20240312_Kincsem_emlékérem_FJ_ (5)

A kibocsátó ünnepségen Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. „Hagyomány, emlékezet, legyőzhetetlenség. A magyar telivértenyésztés büszkesége egyedüli világrekorderként 54 alkalommal győzött. Születésének jubileumi évfordulóját ünnepeljük ma közösen.”

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára beszédében hangsúlyozta, hogy a lovak iránti szeretet és a Kincsem iránti büszkeség meghatározza nemzeti identitásukat. „A magyar földnél jobb nemes ló tenyésztésére és felnevelésére nincs a világon. Ez volt gróf Széchenyi István gondolata 1827-ben, mikor a lóversenyzés majdnem kétszázéves hagyományát megalapozta hazánkban. Kincsem sporttörténelmet írt, örök győztes marad, amelyből egész nemzetünk profitál. Hazánk világhírű sportolói közt őt is mindig megemlítjük. A verhetetlen csodakanca testesítette meg a büszke magyar öntudatot a monarchia korában. Sikereinek fénye 150 év távlatában sem kopott meg. A MNB tisztes emlékérmeket adott ki ezért, melyek rangot és elismerést jelentenek. Szimbólumok, melyek kifejezik, hogy lovas ember a magyar.”

20240312_Kincsem_emlékérem_FJ_ (12)

A jubileumi emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte. Korlátozott példányszámban jelennek meg: a 15 000 forint névértékű ezüstérméből ötezer, a 3000 forint névértékű színesfém érméből hétezer darab. Az előlapon Kincsem négyéveskori portréja látható, nyakában babérkoszorúval, amelyet Emil Adam festőművész pontos méretekkel ellátott rajza ihletett. A babérkoszorú szalagos bokrétáján, köriratban az „54 futamon 54 győzelem” középen az 54 felirat olvasható. Az emlékérmék hátlapján Kincsem négyéveskori teljes alakos ábrázolása jelenik meg, megörökítve a versenyló kivételes testi adottságait.

Kincsem mellett gazdája, Blaskovich Ernő látható. A hátoldalon megjelenik még a versenyló kedvenc macskája is, aki versenyein és utazásain elmaradhatatlan társa volt. Kincsem sorozatos győzelmeinek titka – nyugodt természetén felül – rendkívüli fizikai adottságaiban, kiváló takarmányozásában, egyedi edzéstervében rejlett, amit idomárja, Hesp Róbert dolgozott ki számára.

További részletek Kincsem életútjáról a csatolt cikkben olvashatók.

Kapcsolódó cikkek