Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinevezték a török hadsereg új vezetőit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 4. 19:59

Jóváhagyta a török légierő, a szárazföldi erők és a haditengerészet új parancsnokainak, valamint az új vezérkari főnöknek a kinevezését Abdullah Gül török államfő augusztus 4-én, csütörtökön. Az új katonai vezetők kinevezése azért vált szükségessé, mert elődeik a múlt héten lemondtak tisztségükről, hogy így tiltakozzanak több mint 200 katonai tisztviselő letartóztatása és fogva tartása ellen.

Az új vezérkari főnök Necdet Özel tábornok, a csendőrség korábbi vezetője lett. A szárazföldi erők vezetőjének az első hadsereg eddigi parancsnokát, Hayri Kivrikoglut tábornokot, a haditengerészet első emberének Emin Murat korábbi flottaparancsnokot, a légierő fejének pedig Mehmet Erten tábornokot nevezték ki, aki eddig a légierő logisztikai parancsnoka volt.

A kinevezések azt mutatják, hogy a nemrégiben megválasztott kabinet egyre nagyobb befolyást próbál gyakorolni a hadsereg fölött, amely 1960 óta három kormányt döntött meg. Az immár harmadik ciklusát töltő Erdogan-kormány politikája szakítás a hagyományokkal, korábban ugyanis a hadsereg teljesen függetlenül határozott a kinevezésekről, előléptetésekről és elbocsátásokról, a politikai vezetés pedig csak jóvá hagyhatta ezeket a döntéseket.

A katonai vezetők befolyásának csökkenése különösen nyilvánvalóvá vált tavaly, amikor a hatóságok a „Pörölycsapás" fedőnevű, a gyanú szerint az Erdogan-kormány megdöntését célzó összeesküvésben való részvétel miatt nyugalmazott és még aktív tiszteket tartóztattak le. Jelenleg körülbelül 250 katona, köztük negyven tábornok – az összes tábornok közel egytizede – van börtönben, többségük a „Pörölycsapással" összefüggésben.