Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aknát hatástalanítanak a honvéd tűzszerészek

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. augusztus 4. 21:03

Egy 250 kilogrammos, második világháborús úszóaknát hatástalanítanak a Magyar Honvédség tűzszerészei a Balaton vizében. A Balatonon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére, Sajkod körzetében mintegy 3 kilométeres sugarú körben lezárják.

Augusztus 3-án, szerdán érkezett a bejelentés az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészügyeletére, hogy Sajkod településről mindössze 50-60 méterre, a nádas szélében a horgászok figyelmesek lettek egy, a Balaton vizében lévő gyanús tárgyra.

Az augusztus 4-én helyszínre érkező tűzszerész járőr beazonosította a gyanús eszközt, megállapították, hogy a horgászok egy második világháborús, 250 kilogrammos úszóaknára bukkantak. A veszélyes robbanószerkezet robbanóanyag tartalma körülbelül 50-60 kilogramm. A tűzszerészek azt is megállapították, hogy a 15 darab gyújtószerkezetet tartalmazó robbanótestnek két gyújtója még ép volt, tehát éles, igen veszélyes állapotúnak mondható.

A megsemmisítés a Vízügyi Hatóság által meghatározott helyen történik: a parttól 3 kilométer távolságra behajózva, víz alatti robbantást hajtanak végre a tűzszerészek kora este. A Balatonon a vízi forgalmat a hatástalanítás idejére 3 kilométeres sugarú körben lezárták.

Az eset különlegessége az, hogy ilyen típusú robbanószerkezettel a tűzszerészeink igen ritkán találkoznak.

(HM Sajtóiroda)