Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiváló éleslövészet – méltó búcsú az IGLA-tól!

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. április 25. 7:08

Közel tíz órás utazás után érkezett meg április 18-án éjszaka az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred gépjárműveinek menetoszlopa a csehországi Hradiste-ben található katonai gyakorló- és lőtérre, hogy éleslövészetet hajtson végre. E lövészet egyben a búcsú volt az alakulatnál és a Magyar Honvédségben rendszeresített hordozható légvédelmi rakétarendszerétől, az IGLA-1E-től.

1595917551
Egy korábbi döntés értelmében az IGLA (másnéven SA-16) légvédelmi rakéta rendszert kivonják a Magyar Honvédség rendszeréből. A meglévő rakétakészletet pedig éleslövészeten kellett felhasználni. Emiatt utaztak a győri katonák Csehországba.

A SHORAD 2011 névre keresztelt légvédelmi rakéta éleslövészet végrehajtó állomány minden katonája első alkalommal indított IGLA rakétát, Kovács Ferenc mérnök ezredes, alakulatparancsnok, gyakorlatvezető irányítása mellett. A katonák felkészítéséért és a feladat végrehajtásáért Könczöl Ferenc alezredes, parancsnokhelyettes felelt, míg az éleslövészetre létrehozott alkalmi (ütegszintű) kötelék parancsnoka Lelesz János százados volt. Az ütegparancsnok-helyettesi teendőket Sárai Attila főhadnagy látta el, míg a két légvédelmi rakétaszakasz parancsnokai Horváth László főhadnagy és Simon Péter hadnagy voltak. A kontingens logisztikai támogatását Tóth Tamás százados szervezte és irányította, míg az ellenőrzést és az értékelést az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiemelt légvédelmi rakéta főtisztje, Böcz Lajos alezredes által vezetett csoport hajtotta végre.

1595917552
Az észak-csehországi lőtérre történő kiérkezést követően azonnal megkezdődött az éleslövészetre való felkészülés. Az előkészületek után április 20-án reggel némi szorongással kezdték meg az éleslövészet végrehajtását, aztán ez a „lámpaláz" rövid időn belül elmúlt, s a katonák tudásuk legjavát nyújtva teljesítették feladataikat. Az utolsó IGLA rakétát 12 óra 55 perc 03 másodperckor Losonczi Norbert törzsőrmester indította el.

A lövészet után kiderült, hogy azt értékelő csoport mindössze egy indítást értékelt JÓ-re, a többit pedig KIVÁLÓ-ra. „Lehetne ódákat zengeni az önök teljesítményéről, de nem teszem, mert az önmagáért beszél. Az ezred hírnevéhez és a viselt skarlátpiros baretthez méltóan teljesítettek. Legyenek erre büszkék, mert az ezred büszke önökre" – méltatta a lövészetet követően a végrehajtó katonák teljesítményét Könczöl Ferenc alezredes, a kontingens parancsnoka.

1595917552
Az éleslövészet záró rendezvényén sor került a korábban meghirdetett „Leggyorsabb légvédelmi lövész" verseny eredményhirdetésére is, melyen a következő eredmények születtek:

  • 1. helyezett: Cseri Tamás főtörzsőrmester (rajparancsnok: Földi Beáta törzsőrmester)
  • 2. helyezett: Epervári Attila őrmester (rajparancsnok: Horváth Roland főtörzsőrmester)
  • 3. helyezett: Fazekas Gábor törzsőrmester (rajparancsnok: Horváth Roland főtörzsőrmester)

A verseny helyezettjeinek Kovács Ferenc ezredes gratulált. 

A magyar katonai menetoszlop – a cseh, majd a szlovák katonai rendészek biztosítása mellett – április 22-én, pénteken tért haza Győrbe.

Fotók: Zord Gábor László
és Lelesz János százados