Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kockázatos a katonai kiadások túlzott csökkentése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 27. 14:28

Nagyon jelentős kockázatnak tenné ki az Egyesült Államokat a katonai kiadások túlzott csökkentése – jelentette ki július 26-i, keddi szenátusi katonai bizottságának meghallgatásán Martin Dempsey tábornok, az elnök jelöltje az amerikai egyesített vezérkar főnökének posztjára.

Barack Obama 400 milliárd dolláros csökkentést irányzott elő a katonai költségvetésben a következő 12 évre, ám a demokrata párt több törvényhozója a tetemes amerikai államadósság miatt ennek a dupláját javasolta. Dempsey a meghallgatáson kijelentette: legfontosabb feladatának azt tartja, hogy az amerikai fegyveres erők alkalmazkodjanak az új pénzügyi realitásokhoz, ám elvetette, hogy a haderő finanszírozását stratégiai és katonai érvekkel alá nem támasztott megfontolások alapján csökkentsék.

„Abból kiindulva, hogy milyen nehéz elérni a 400 millió dolláros csökkentést is, úgy gondolom, hogy a 800 milliós lefaragás rendkívül nehéz és nagyon kockázatos lenne" – jelentette ki a tábornok.

„Ami azonban a legjobban aggaszt a jelenleg folyó vitákban, az az, hogy úgy beszélnek a katonai kiadások csökkentéséről, hogy azokat kevés stratégiai és katonai érvvel támasztják alá, vagy egyáltalán nem" – mondta a leendő vezérkari főnök.

„Puszta számok szerepelnek a papíron. Nemzetünk védelmének tervezését átgondolt stratégiának, nem pedig önkényes aritmetikának kell meghatároznia" – jelentette ki a meghallgatáson John McCain szenátor.

Az amerikai katonai költségvetés 2012-ben, a jelenlegi tervek szerint, 671 milliárd dollár lesz, ami magában foglalja az iraki és az afganisztáni konfliktus költségeit is. Ezzel még mindig messze az Egyesült Államoké marad a világ legnagyobb katonai büdzséje.

A kínaiak a hivatalos adatok szerint 2011-ben 91,7 milliárd dollárt költenek a haderejükre, igaz, több szakértő úgy gondolja, hogy a valós szám ennél magasabb.