Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőolajtartályokat bombáztak le a líbiai kormányerők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. május 8. 9:21

A líbiai kormányerők lebombáztak négy kőolajtartályt az ostromlott Miszráta városában. A kikötőtől nem messze lévő tartályok kigyulladtak, és a tűz következtében négy másik kőolajtartály is lángba borult – közölte a felkelők egyik szóvivője május 7-én, szombaton. A kormányerők mezőgazdasági permetezésre használt kis repülőgépeket vetettek be az éjszakai légitámadásban. A lázadók közlésük szerint értesítették a NATO-t még a tartályok lebombázása előtt, de segélykérésük válasz nélkül maradt.

Tüzérségi lövedékek csapódtak be a líbiai határ mentén Tunéziában szombaton. A határ líbiai oldalán heves harcok dúlnak a Moammer Kadhafihoz hű erők és a felkelők között.

Dehibatban kiürítették az iskolákat, és a lakosok pincékben kerestek menedéket, mivel többször is lövedékek csapódtak be szombaton a határ menti tunéziai városban, ami az utóbbi hetekben egyre gyakrabban fordul elő.

A tunéziai határnál húzódó, főleg berberek lakta hegyvidéken fokozódtak a harcok a kormányerők és a NATO harci gépei által támogatott felkelők között, miközben az ország más részein patthelyzet alakult ki a frontvonalakon. A berber felkelők a kezükön lévő dehibati határátkelőt akarják megtartani, amely a legfőbb utánpótlási útvonaluk a külvilággal. Az átkelő szombaton nyitva volt, többnyire a harcok elől menekülők tartottak autóval Tunéziába, miközben a távolból fegyverropogást lehetett hallani.

Tripoliban, az ország fővárosában pénteken gyűlést tartottak a kormányt támogató törzsek. A részvevők árulóknak bélyegezték meg a felkelőket, ugyanakkor általános amnesztiát sürgettek a polgárháború befejezése érdekében. Arra buzdították a felkelők kezén lévő városok térségének törzseit, hogy békemenetekkel próbálják meg felszabadítani ezeket a településeket és lefegyverezni a kormány ellen harcoló erőket.

CímkékNATOtüzér