Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A harctéri életmentő katona

Szöveg: kormany.hu |  2011. május 8. 8:17

Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport egészségügyi központja folyamatosan készen áll a szövetséges erők sérültjeinek fogadására és ellátására. Emellett jut idő az egészségügyi ismereteik bővítésére és átadására is. Ennek szellemében rendszeresen tartanak felkészítő foglalkozásokat a CLS (Combat Life Saver – Harctéri életmentő katona) katonák részére. Sorozatunk a katonai élet örömeit, feladatait mutatja be…

Harctéri életmentő katona az állománynak az a tagja, aki egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkezik, azonban a Magyar Honvédség, illetve a szövetséges fegyveres erők által szervezett egészségügyi szakkiképzésen eredményesen részt vett.
Az egészségügyi központ parancsnoka adott bővebb tájékoztatást a harctéri életmentőkről.

Mi tette szükségessé az ilyen jellegű kiképzést, hiszen a Magyar Honvédség rendelkezik egészségügyi katonákkal?

1595918171
Korábban is voltak a Magyar Honvédségben hasonló képességű katonák, csak akkor „nem szervezetszerű sebesültvivő katonának" hívták őket. Fő feladatuk – a hagyományos hadviselés során – a sérült bajtársak elsősegélyben részesítése és eljuttatása a „sebesültgyűjtő fészekbe".
Az aszimmetrikus hadviselés megjelenése szükségessé tette e katonák tevékenységének és kiképzésének átalakítását. Jelenlegi megnevezésük: „harctéri életmentő katona" . A feladatuk alapvetően a bajtárs első életmentő ellátása a harctéri sérültellátás elveinek megfelelően, az egyéni egészségügyi felszerelés és a harctéri életmentő felszerelés használatával. Feladatuk továbbá az egészségügyi szakszemélyzet tevékenységének támogatása.

Miért fontos, hogy rendelkezzenek ilyen ismeretekkel?

A harci tapasztalatok alapján a sebesült katonáknál az első 10 perc a legkritikusabb az életben maradás szempontjából! Kellenek tehát olyan katonák, akik képesek a sérülés helyén 10 percen belüli hatékony ellátásra – a harctéri sérültellátás elveinek megfelelően, az egyéni egészségügyi felszerelés és a harctéri életmentő felszerelés használatával – az egészségügyi szakszemélyzet megérkezéséig.

Milyen ellátást tudnak nyújtani azok, akik a felkészítésen részt vesznek?

Széleskörű ismeretekkel kell, hogy rendelkezzenek. Képesnek kell lenniük azt minden körülmény között alkalmazni. Ezek a következők:

a rendszeresített elsősegélynyújtó felszereléseket ismerni és alkalmazni;
a katonai tevékenységek során önállóan elsősegélyt nyújtani, valamint a sérülteket, betegeket szaksegélyre előkészíteni;
sérültosztályozás alapjait ismerni, alkalmazni; sérült mentési technikákat ismerni és alkalmazni;
az emberi test felépítését és működését alapszinten ismerni,
sérült, beteg személy vizsgálatának menetét alapszinten ismerni és alkalmazni;
vérzéscsillapítás folyamatát ismerni és alkalmazni;
különböző sebellátásokat ismerni és alkalmazni;
a kivérzéses sokkos állapotot felismerni, alapszintű ellátást biztosítani;
a különböző testrészek sérüléseit felismerni, és alapszintű ellátást biztosítani;
csont és ízületi sérüléseket felismerni, és alapszintű ellátást biztosítani;
mérgező növények okozta betegségeket felismerni, és alapszintű ellátást biztosítani;
a veszélyes állatok csípése, harapása, marása okozta betegségeket, sérüléseket felismerni, és alapszintű ellátást biztosítani;
a harctéri stresszt felismerni, és a katonatársakat pszichésen támogatni;
hőártalmakat felismerni, és alapszintű ellátást biztosítani;
atom-nukleáris-vegyi-biológiai (ABV) fegyverek által okozott sérüléseket felismerni, és alapszintű ellátást biztosítani;
a rendszeresített önampullákat ismerni és alkalmazni;
alap szintű újraélesztést végezni;
alapszintű légútbiztosító eszközöket alkalmazni.

1595918172
Milyen felszereléssel rendelkeznek a CLS-katonák?

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport Egészségügyi központja rendelkezik az amerikai haderőben rendszeresített CLS-készlettel, amelyet a katonák rendelkezésére bocsátunk a feladatok végrehajtása során. Más missziókban és honi területen – ennek megfelelően – magyar egészségügyi anyagokból kialakított egészségügyi felszerelési listát állítottak össze.

Lelki erőt ad ez a katonatársaknak?

A katonák tudatában vannak annak, hogy a CLS-katona, azaz bajtársuk szükség esetén képes életmentő beavatkozások végrehajtására, amely lehetővé teszi túlélésüket harci körülmények között.

Mi az összefüggés a sebesültek ellátásának színvonala és a harci morál között?

Helyesbítenék: nem a sérültellátás színvonala, hanem az egészségügyi biztosítás szervezettsége, hatékonysága, a humán és az anyagi technikai egészségügyi erőforrások biztosítottsága ad megfelelő hátteret a katonai tevékenység végrehajtásához, amely növeli a harci morált. A katona tudja ugyanis, ha megsérül, lesz, aki ellátja, kimenti, stabilizálja, magasabb szintű egészségügyi ellátó helyre szállítja, megoperálja, és honi területre hazaszállítja!

(Szöveg és fotó: PRT-szóvivő)