Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórházat lőttek ki Srí Lankán

2009. február 2. 9:12

A Srí Lanka-i kormányerők tüzérsége telibe talált egy gyermekgyógyászati kórházosztályt vasárnap éjszaka a szigetország északi részén, a támadásnak sok halottja van.

A nap folyamán az ütegek két támadást hajtottak végre a szakadár ellenzéki fegyveresek ellenőrzése alatt lévő terület ellen, és már akkor is legkevesebb hatan vesztették életüket.

A harmadik támadási hullám telibe találta Puthukkudiyiruppu település kórházának azt a szárnyát, ahol gyermekeket ápolnak.

A gyógyintézet alkalmazottai egyelőre a holttestek összeszámlálását végzik – közölte a világszervezet egyik szóvivője.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet mind elkeseredettebb utóvédharcot vív az ország északi részén a támadó kormánykatonákkal. A vasárnap eltalált kórház a tamilok egyik utolsó egészségügyi ellátó intézménye.

A hadsereg egyelőre nem fűzött megjegyzést a kórház elleni támadáshoz. A fegyveres erők illetékesei minduntalan hangoztatják: a tamil szakadárok elleni csapásmérésekkor ügyelnek arra, hogy a polgári lakosságot ne érje veszteség.

A tamilok 37 éve harcolnak azért, hogy önálló államot hozzanak létre az India közelében fekvő, háromnegyed részben buddhista szingaléz lakosságú egykori Ceylon északi-északkeleti térségében.

A harcoknak 1972 óta már több mint 70 ezer áldozata van.