Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Haderőreform Svédországban

Szöveg: Háború Művészete |  2009. február 2. 9:23

A svéd kormány szándéka szerint a hadsereg személyi állományának létszámát egyharmaddal, míg a rendszerben lévő harckocsik számát felére kívánja csökkenteni.

A radikális leépítések mellett Svédország a védelmi kiadások növelésének befagyasztását is kilátásba helyezte 2014-ig.

A csökkentés elsősorban a szárazföldi erőket fogja érinteni. A tisztek és sorállományúak száma a jelenlegi 20 ezer főről 12 és fél ezer főre fog csökkenni.

A szárazföldi csapatok és a tengerészgyalogság zászlóaljainak számát kilenc egységben maximálják. Napjainkban a svéd fegyveres erők kötelékében közel 30 ezer hivatásos katona teljesít szolgálatot.

Az optimalizált hadsereg hadrafoghatóságától a katonai vezetés azt várja, hogy minden egyes alegység szükség esetén képes legyen a legrövidebb időn belül a feladatok végrehajtására.

Az elmúlt év augusztusában Sten Tolgfors svéd védelmi miniszter beszélt arról, hogy az orosz-grúz konfliktus hatására felül kell vizsgálni az ország katonai doktrínáját. A fegyveres erők 2010-2014 közötti fejlesztésére vonatkozó terveket 2008 végén hagyták jóvá. A hivatalnokok már akkor utaltak a védelmi kiadások csökkentésére, ami a 2008-as évben még 7 milliárd dollár volt.