Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránátdepó az erdőben

Szöveg: Szűcs László |  2009. február 2. 9:36

Az ötödik héten, azaz január 26-a és február 1-je között tíz bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül két esetben kellett soron kívül intézkedniük.

Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester, az alakulat felderítő részlegének megbízott vezetője a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 41 bejelentést kaptak.

Két napos elfoglaltságot adott a tűzszerészeknek egy vadász bejelentése, amely szerint a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyéd határában, az erdőben több tucatnyi, vélhetően a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezetet talált. A Hadházi Sándor zászlós vezette tűzszerész járőr január 27-én, és 28-án dolgozott a helyszínen, s ez idő alatt több mint száz darab, különböző gyártmányú és űrméretű repeszgránátot, repeszromboló gránátot, aknagránátot és ködgránátot talált. A veszélyes szerkezeteket a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen megsemmisítették. Vélhetően a területen, a föld felszíne még több robbanószerkezet lapulhat, ezért a tűzszerészek a közeljövőben újra átvizsgálják a területet.

Január 30-án a Békés megyei Békésszentandráson akadt dolguk a tűzszerészeknek. A Holt-Körös partján túrázók ugyanis rozsdás lövedékeket találtak. A helyszínre érkező járőr – Hadházi Sándor zászlós vezetésével – összesen négy darab, 23 milliméteres repülőgép fedélzeti lőszert talált az iszapban, amelyeket a közelben kijelölt helyen megsemmisítettek.