Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nő a terrorfenyegetettség Németországban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. február 2. 14:56

A parlamenti választások közeledtével növekszik Németország terrorfenyegetettsége Wolfgang Schauble belügyminiszter szerint.

Egy hétfői interjúban a miniszter a biztonsági hatóságok információira hivatkozva annak a nézetnek adott hangot, hogy iszlám terroristák esetleges merényletekkel igyekezhetnek befolyásolni az őszi választások kimenetelét, hasonlóan ahhoz, ahogy ezt 2004-ben Spanyolországban tették.

Ugyanezt az álláspontot fogalmazta meg szintén egy hétfői nyilatkozatban a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke. Jörg Zierke szerint Németország az elsők között szerepel az iszlám terroristák támadási célpontjainak listáján, s az okot a küszöbönálló választások jelentik.

Mind Schauble, mind Zierke emlékeztetett a 2004 márciusában – három nappal a spanyolországi választások előtt – madridi vonatok ellen elkövetett, csaknem 200 halálos áldozatot, s több mint 1800 sebesültet követelő véres merényletekre. Szakértők szerint a merényletek jelentős mértékben hozzájárultak az akkori konzervatív Aznar-kormány bukásához, s a szocialisták hatalomra kerülését követően az Afganisztánból történt spanyol kivonuláshoz.