Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovó: zsúfolt volt a május a magyaroknak

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 30. 6:01

Zsúfolt napjai voltak az MH KFOR Kontingens negyedik váltásában szolgáló katonáknak májusban. A műveleti és a kiképzési feladatok mellett kulturális programokon is részt vettek a koszovói Pristinában található Slim Lines táborban szolgáló magyar békefenntartók.

1595919347
Mivel Koszovó északi, többségében szerbek lakta területén továbbra is gyakoriak a tüntetések és a különféle demonstrációk, a magyar KFOR kontingens műveleti százada több alkalommal folytatott járőrtevékenységet ebben a körzetben, májusban – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Szabó Sándor alezredes. A magyar kontingens negyedik váltásának parancsnoka hozzátette: emellett egy szakasznyi magyar békefenntartó azonnali reagálású alegységként állt készenlétben egy táborban, hogy szükség esetén részt vegyen egy elfogási akcióban. Bevetésükre azonban nem került sor.

Mint megtudtuk, több kiképzési és felkészítési feladatuk is volt a magyar katonáknak az elmúlt hetekben. Egyebek mellett részt vettek egy olyan határbiztosítási feladatra történő felkészülésben, amelynek során a kijelölt alegységeket két helikopterrel szállították a táborból a gyakorlat helyszínére. A kétnapos kiképzési foglalkozáson naponta 40-45 magyar katona kapott feladatot.

Ugyancsak kiemelt kiképzési foglalkozás volt májusban a tömegkezelési – az úgynevezett CRC – feladatokra történő felkészülés – hangsúlyozta Szabó alezredes. A magyar katonák szakasz- és századszinten hajtották végre a számukra előírt feladatokat, emellett pedig felkészítést tartottak a Koszovóban szolgáló örmény és amerikai békefenntartók számára is.

1595919347
Egy többnemzeti gyakorlatot is végrehajtottak a KFOR katonák májusban, amelyben a magyar század határbiztosítási és határzárási feladatokat kapott. E feladat egyébként jól sikerült, a magyarok teljesítményével maximálisan meg voltak elégedve az elöljárók – árulta el az alezredes, hozzátéve: természetesen éleslövészet is szerepelt az elmúlt hónap kiképzési foglalkozásai között, a lőfeladatokat pisztollyal és gépkarabéllyal hajtották végre a magyarok.

Kulturális programokban is részük lehetett a Koszovóban szolgáló magyar katonáknak. A KFOR pristinai főparancsnokságán minden évben megrendezik a „Spring Festival" elnevezésű rendezvényt, amelyen a békefenntartó misszióban részt vevő nemzetek katonáinak kell bemutatniuk saját országukat és hadseregüket. Idén 18 nemzet vett részt a rendezvényen, és a szakavatott zsűri a magyarok bemutatóját az ötödik legjobbnak értékelte. Erre a programra a magyar békefenntartók igazi magyaros ételekkel készültek: fasírtgolyókkal, valamint tepertős pogácsával kápráztatták el a többi nemzet katonáit. Senki nem is panaszkodott arra, hogy éhes maradt – tudtuk meg Szabó Sándor alezredestől.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár vezetésének köszönhetően – a magyar kontingens jelentős része ennél az alakulatnál szolgál – a katonáknak arra is volt lehetőségük, hogy az alakulatnál megtartott családi nap alkalmával, videotelefon-rendszeren keresztül beszélhessenek otthon maradt szeretteikkel. Természetesen ez a program nagy népszerűségnek örvendett a külszolgálaton lévők körében – mondta a kontingensparancsnok, akitől megtudtuk azt is, hogy természetesen Koszovóban is megemlékeztek a magyar honvédelem napjáról. Az ünnepségen – amelynek elején néma felállással tisztelegtek az Afganisztánban hősi halált halt katonák emléke előtt – részt vettek a magyarokkal egy táborban szolgáló portugál katonák is. Az Afganisztánban elhunyt bajtársaikról gyertyagyújtással is megemlékeztek a Prsitinában szolgáló magyar katonák.

 
1595919347
 
1595919347

 
 Fotó: MH KFOR Kontingens negyedik váltás