Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koszovói szervkereskedelem – Az EULEX nyomozást indított

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 29. 20:50

Az Európai Unió koszovói rendőrségi és igazságügyi missziója (EULEX) bejelentette pénteken, hogy nyomozást indított abban a feltételezett szervkereskedelmi ügyben, amelynek szálai a Szerbiától három éve függetlenné vált állam legfelső vezetéséig nyúlnak.

A misszió – amelyben több mint félszáz magyar is szolgál – közölte: ügyészei „előzetes vizsgálatot" indítottak azon jelentés nyomán, amelyet Dick Marty, az Európa Tanács (ET) emberi jogi megbízottja készített, és amelyet jóváhagyott az ET parlamenti közgyűlése.

A dokumentumban többek között az áll, hogy a szerbek ellen harcoló albán gerillaszervezet, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) több parancsnoka, köztük Hashim Thaci jelenlegi koszovói kormányfő is érintett a szervkereskedelmi ügyben.

A jelentés szerint az 1998–99-es koszovói szerb–albán fegyveres konfliktus után az UCK több száz foglyot – zömmel szerbeket – Észak-Albániába hurcolt, ahol kivégezték őket, az áldozatok belső szerveit kioperálták és eladták a feketepiacon.

Az EULEX közölte, a szervezetnél megvan a szükséges kapacitás és szakértelem a vizsgálat lefolytatásához. Az EU-misszió teljes körű védelmet ígért azoknak, akik vallomásukkal segítik az ügy feltárását. Megfigyelők szerint aggodalomra adhat okot, hogy nem teljesen megoldott a tanúvédelem Koszovóban, tartani lehet attól, hogy megfélemlítik azokat, akik hajlandók lennének vallomást tenni.