Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Középpontban a doktrínafejlesztés

Szöveg: MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2024. október 15. 14:00

Idén második, összességében hetedik alkalommal kezdődött NATO Doktrínafejlesztési Tanfolyam Budapesten.

202410_NATO_Doktrinafejlesztési_Tanfolyam (2)

Az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság – a NATO Transzformációs Parancsnoksággal és a NATO Szabványosítási Hivatallal együttműködve – az észak-atlanti szövetségen belül egyedülálló módon képez doktrínafelelősöket és  -kidolgozókat. Az október 14-én kezdődött négynapos kurzuson 12 nemzet, 6 NATO-szervezet, összesen 28 képviselője vesz részt, köztük a Magyar Honvédség állományából egy fő.

A rendezvényt Bárány Zoltán ezredes, az MH Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokság megbízott parancsnoka nyitotta meg. Beszélt a szövetségi és nemzeti keretek között folyó doktrínafejlesztés kiemelt fontosságáról, rámutatott, hogy a globális biztonsági környezet, valamint az új műveleti terek és eljárások egyaránt megkövetelik a NATO gyors és rugalmas alkalmazkodását a haditechnika, valamint a harceljárásmódok radikális változásához. A doktrínák és szabványok azok az eszközök, amelyek az új haditechnikai eszközök hatékony alkalmazásához hozzáteszik az új műveleti eljárásokat, miközben maximalizálják a koherenciát és az interoperabilitást a régi és az új rendszerek, valamint a NATO tagállamai között.

A tanfolyam célja, hogy egységes szemléletmódot nyújtson a NATO- és nemzeti doktrínafelelősök, valamint -kidolgozók számára a műveleti eljárások kidolgozása során. Ennek érdekében a képzés során az elméleti előadások mellett gyakorlati feladatokkal is találkoznak a résztvevők, valamint a szabványosítás és a doktrínafejlesztés legfontosabb irányelvei mellett a szakterületet érintő kihívásokkal és lehetőségekkel is megismerkednek.