Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közös kiképzés és módszertani bemutató

Szöveg: Tömbölné Czirfusz Loretta |  2011. december 9. 16:19

A KFOR és a Kosovo Security Force (KSF) közötti közös kiképzési megállapodás sikeres végrehajtása érdekében a koszovói békefenntartó misszió parancsnoka a közelmúltban meghatározta, hogy az egyes békefenntartó alegységek melyik KSF-alakulat mentorálásáért, kiképzéséért felelősek. Ezen utasítás értelmében a Pristinában települő portugál−magyar KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR TACRES Battalion) felel a KSF gyorsreagálású dandár Mitrovicában állomásozó zászlóaljának kiképzéséért.

1595928623
A kiképzés előkészítése során a KSF megadta azokat a  témaköröket, amelyek feldolgozásához kérte a KFOR-erők segítségét. A harcászati tartalék zászlóalj portugál parancsnoka a helyettesét, Szentes Gábor őrnagyot – aki Magyarországon az MH 25. Klapka György Lövészdandár zászlóaljparancsnok-helyettese – bízta meg a kiképzési program kidolgozásával. E programot természetesen a misszió főparancsnokságának mentorcsoportja is jóváhagyta.

Szentes őrnagynak – aki korábban az Amerikai Egyesült Államokban részt vett a Fort Knox-i Haladó Páncélos Tiszti Tanfolyamon, valamint 2010-ben elvégezte a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem parancsnoki szakát is – a mostani a harmadik missziója. Mint elmondta: november közepén a pristinai Slim Lines táborban, a KSF 3. zászlóaljának felkészítése során a zászlóalj magyar százada segítette az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetéséről szóló kiképzési foglalkozást. 

A kiképzésen a KSF-zászlóaljtól egy század- és egy szakaszparancsnok, valamint tizennyolc rajparancsnok vett részt. E foglalkozás célja a zászlóalj kiképzőinek felkészítése volt annak érdekében, hogy később képesek legyenek az elsajátított ismereteket továbbadni a saját alegységeik részére.

1595928624
A részt vevő állomány az elméleti előadások után a gyakorlati alapokkal is megismerkedett; ennek során a magyar század katonái bemutatták az ellenőrző-áteresztő pontok telepítését és üzemeltetését. A módszertani bemutatót követően a KSF tagjai vették át a magyarok szerepkörét és ismételték át a látottakat.

A kiképzésen részt vett a KFOR-főparancsnokság vezető mentora, Alexander Schmidt őrnagy is, aki a 3. zászlóalj felkészítéséért felel. Elmondta: a  magyar békefenntartók a gyakorlati felkészítésre helyezték a hangsúlyt, s ezzel jelentősen megkönnyítették a 3. zászlóalj kiképzőinek későbbi munkáját.

A program november végén folytatódott, ekkor a portugál katonák tartottak foglalkozást a járőrtevékenység témakörben. A közös kiképzés harmadik részére, az úgynevezett konvojműveletekre várhatóan december 13-án kerül sor, ezt a módszertani foglalkozást a tervek szerint a portugál század vezeti majd le.

Szentes őrnagy hangsúlyozta: hasznosnak tartja a KSF felkészítését, amely a már készülő tervek alapján jövőre tovább folytatódik.

1595928624