Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösségben gondolkodó altisztek

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. július 17. 19:13

A Magyar Honvédség Altiszti Akadémia (MH AA) második alkalommal rendezte meg az Altiszti Akadémiák Nemzetközi Konferenciáját Szentendrén, július 10-13. között.

Zsiros Tamás főtörzszászlós, az MH Altiszti Akadémia Altisztképző Központ parancsnoka elmondta: a konferencia elsődlegesen lehetőséget igyekszik teremteni a NATO-tagállamok közötti részletes tapasztalatcserére. Mint felidézte, a magyar fővárosban tavaly júliusban megrendezett első esemény sikere egyértelművé tette, hogy az alakulat második alkalommal is megszervezi az Altiszti Akadémiák Nemzetközi Konferenciáját.

„Tavaly öt nemzet képviselője jelent meg, idén már tizenhárom. Fejlődik a rendezvénysorozatunk: egyre jobban érdeklődnek a külföldi altisztek. Ráadásul most jelen vannak olyan vezető altisztek is, mint az Európában állomásozó amerikai csapatok, a brit légierő, vagy a NATO iskola vezénylőzászlósai, illetve a környező országok – többek között a visegrádi négyek – vezénylőzászlósai is” – ismertette.

2024.07.11_Szentendre_Nemzetközi Altiszti Akadémiák Találkozója_SZK_w_06

„Megmutatjuk a modern, ütőképes haderőt az új képességekkel, amelyeket az Altiszti Akadémián beépítünk a képzésbe” – fogalmazott Zsiros főtörzszászlós, aki szólt arról is, hogy a külföldi delegáltak – számos egyéb program mellett – látogatást tettek a fővárosi Bálna Honvédelmi Központba, felkeresték az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezredet és részt vettek az altisztavatáson a Hősök terén.

„Azért tartottam fontosnak, hogy a nemzetközi vendégeink lássák a magyar altisztek avatását, mert ennél komplexebben semmi nem tudja visszaadni, hogy a fiatal altisztjeinknek mekkora megtiszteltetés, hogy több ezres civil közönség előtt graduálhatnak a főváros szívében” – tette hozzá, kiemelve: a jövő nyári programsorozatot is az altisztavatás időpontjához igazítják.

2024.07.11_Szentendre_Nemzetközi Altiszti Akadémiák Találkozója_SZK_w_11

Angel Peiró spanyol főtörzsőrmester nem egyedüliként képviselte a spanyol szárazföldi erőket. „Az én szemszögemből nézve a leglényegesebb az, hogy megismerjük egymást és tanuljunk egymástól, mert a NATO-n belül eltérő rendszerekben végezzük tevékenységünket” – magyarázta. Peiró főtörzsőrmester szerint az a legfontosabb, hogy a partnerállamok altisztjei törekedjenek a kölcsönös megértésre, és igyekezzenek a legjobbat kihozni magukból és a másikból, különösen az olyan háborútól és konfliktustól hangos időszakban, mint amilyen a mostani. „Végeredményben az interoperabilitást kell megvalósítanunk, és ennek eléréséhez az egymás megismerésén és az egymástól való tanuláson keresztül vezet az út” – tette hozzá.

A Brit Fegyveres Erők Stratégiai Parancsnoksága kötelékében szolgáló Sara Catterall brit főtörzsőrmester szerint az Altiszti Akadémiák Nemzetközi Konferenciája azért alapvető fontosságú, „mert segít minket abban, hogy jobban megértsük egymást, segít felismerni az erősségeinket és a gyengeségeinket.” Mint fogalmazott, később, a NATO égisze alatt végzett közös munka során az itt elsajátított ismeretek határozottan elő fogják mozdítani nem csak a fejlődést, hanem a bizalom kialakítását is. „Nagyszerű, hogy együtt lehetek ennyi nemzet képviselőjével, és az különösen, hogy a többnemzeti állományok tagjai közül milyen sokan vannak itt jelen” – összegezte.