Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Független Államok Közösségéből is áramlanak fegyveresek a terrorszervezet soraiba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. szeptember 27. 20:00

A Független Államok Közössége (FÁK) tagállamaiból is áramlanak a fegyveresek az Iszlám Állam (IÁ) soraiba – közölte az orosz nemzetbiztonsági tanács vezetője a FÁK-országok hasonló testületeinek moszkvai ülésén szeptember 26-án, pénteken.

Nyikolaj Patrusev elmondta, hogy a Szíriában és Irakban előretörő szélsőséges dzsihadista milíciának 30-50 ezer harcosa van, közöttük a volt Szovjetunió területén, az egykori tagállamokból létrehozott FÁK-országokból verbuvált radikálisok.

Az orosz testület titkára arra figyelmeztetett, ha ezek a harcosok hazatérnek, komoly veszélyt jelenthetnek országuk biztonságára, minthogy az úgynevezett Iszlám Állam fegyveres alakulatainak tagjai igen magas szintű katonai felkészültséggel rendelkeznek, feladataik végrehajtása során végtelenül kegyetlenek.

Patrusev, aki korábban az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) volt a vezetője, azt mondta, tisztában vannak azzal, hogy „azok a személyek, akik ilyen harci tapasztalatra tesznek szert, miközben a szélsőséges iszlám ideológia és politika „megfertőzi" őket, állandó lakóhelyükre visszatérve „meglehetősen veszélyes fenyegetést" jelentenek országaik nemzetbiztonságára.

Patrusev bejelentette, hogy a Független Államok Közössége csúcstalálkozóját október 10-én tartják Minszkben, és a tagállamok vezetői azon ugyancsak megvitatják az Iszlám Állam fenyegetéséből adódó biztonsági kérdéseket is.

A FÁK a volt Szovjetunió egykori tagköztársaságai közül 9 államot – Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Moldovát, Oroszországot Örményországot, Tádzsikisztánt, Üzbegisztánt – foglalja magába. Türkmenisztán társult államként, a volt Szovjetunión kívüli Afganisztán és Mongólia megfigyelőként vesz részt az 1991-ben alapított, de azóta jelentősen átalakult szervezetben. Az egyik alapító állam, Ukrajna márciusban jelentette be, hogy kivonul a FÁK-ból.