Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Százezres orosz veszteség

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. szeptember 27. 18:57

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Pesti Naplóból megtudhatjuk, hogy az orosz hadvezetés a monarchiás csapatok létszámát, kitartását félreismerte és ennek árát a galíciai fronton, katonák százezreivel fizette meg. Mindemellett az is kiderült, hogy számtalan orosz katona éhezésben esett össze, hiszen a megnyúlt utánpótlási vonalakon sokszor elakadtak a szükséges élelem-utánpótlások.

Továbbá az újságban olvashatjuk: a németek átkeltek a Maason és elfoglalták Verdun első záróerődjét.

A Népszavában olvashatjuk, hogy egy orosz katonavonat ellen merényletet követtek el. „Varsó-Pétervár-i vonalon a vonat kisiklott és százötven katonatiszt és ezer katona életét vesztette."

751 millió frank hadisarcot vetettek ki a németek a francia és a belga városokra – olvasható a lapban. Ennek eddig egytizedét fizették meg.

Az újságban olvashatjuk, hogy egy francia repülőgép bombát dobott a hollandiai Maastricht városára, ami kevés kárt okozva egy kertben landolt. „(…) az Antwerpenből fölszállott francia gép tettével azt akarta elérni, hogy a hollandiaiakat provokálja."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595979643
Címkéklapszemle