Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hamász elutasította az egyiptomi tűzszüneti javaslatot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 19. 10:57

A Hamász palesztin radikális szervezet hivatalosan is közölte Egyiptommal, hogy elutasítja a Kairó által javasolt tűzszünetet Izraellel – jelentette be július 16-án, szerdán a szervezet szóvivője.

„A javaslat megvitatása után a Hamász úgy döntött, hogy elveti a kezdeményezést, és múlt éjjel sajnálattal tudatta is ezt Egyiptommal" – mondta Szami Abu Zuri.

A Hamász katonai szárnya már kedden elutasította az Egyiptomi tűzszüneti és tárgyalási javaslatot, és folytatta rakéták kilövését izraeli területre. Izrael pár órára leállította válaszcsapásait, de azután szintén folytatta a háborúskodást.

Az egyiptomi javaslatban a palesztin-izraeli tárgyalásokon a tartós tűzszünet mellett a Gázai övezet immár hét éve tartó izraeli blokádjának lazítása is szerepelt volna. A Hamász létfontosságúnak tekinti a blokád enyhítését, ám értésre adta: nem hiszi, hogy Egyiptom jelenlegi irányítói tisztességes tárgyalási közvetítők lennének tekintettel arra, hogy tavaly olyan kormányt döntöttek meg, amely baráti viszonyban volt a Hamásszal.

Az egyiptomi kezdeményezés kudarca után Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök figyelmeztette a Hamászt, hogy drágán megfizet még a javaslat elutasításáért.