Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fagypont közelében Ankara és Tel-Aviv viszonya

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 19. 11:03

Minimálisra csökkenti diplomáciai jelenlétét Törökországban Izrael, miután a Gázai övezet iszlamista erői ellen indított szárazföldi offenzíva miatt feldühödött török tüntetők kövekkel dobálták meg pénteken a zsidó állam isztambuli konzulátusát, és palesztin zászlókkal borították Izrael ankarai nagykövetének rezidenciáját.

Az izraeli külügyminisztérium pénteken “lázítással" vádolta Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnököt, és hazarendelte törökországi diplomáciai személyzetének nagy részét.

Erdogan szerdán azt rótta fel a zsidó államnak, hogy rettegésben tartja a térséget, majd az izraeli kormányfőt és kabinetjét Adolf Hitlerhez hasonlította. Pénteken azt mondta, hogy ameddig az általa vezetett kormánykoalíció marad hatalmon, nem várható javulás a két ország viszonyában. “(Izrael) mindig is zsarnok volt, és tovább folytatja az elnyomást. Így nem gondolnám, hogy amíg hivatalban vagyok, pozitív fejlemények történnek Izraellel kapcsolatosan" – jelentette ki Erdogan Isztambulban.

Péntek délelőtt vízágyúkat és könnygázt vetett be a török rendőrség, hogy feloszlassa az Isztambulban található izraeli diplomáciai képviselet közelében összegyűlt tüntetőket. Délután mintegy háromezren vonultak Isztambul utcáira. A tiltakozók Izrael-ellenes szlogeneket skandáltak, és palesztin zászlókat lengettek. Több török városban is kisebb, a palesztinokkal szimpatizáló megmozdulásokat tartottak.

Izrael csütörtökön úgy döntött, szárazföldi csapatok bevetésével kiterjeszti a néhány napja indított Erős Szikla nevű gázai hadműveletet.

Törökország és Izrael között 2010-ben romlottak meg a kétoldalú kapcsolatok, amikor izraeli kommandósok megostromoltak egy, az izraeli blokád alatt tartott Gázai övezetben élő palesztinoknak segélyt szállító török hajót, és megöltek nyolc török és egy török-amerikai állampolgárt.