Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Hezbollah szerint Izrael „nemzetközi rágalomhadjáratot” indított

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 7. 19:30

A Hezbollah „nemzetközi rágalomhadjárat” megindításával vádolta meg február 6-án, szerdán Izraelt, az izraeli miniszterelnök viszont igazságszolgáltatást ígért, miután a bolgár belügyminisztérium bejelentette, hogy a libanoni radikális síita szervezethez vezetnek a tavalyi burgaszi merénylet szálai.

A szófiai vádakat közvetlenül nem kommentálta ugyan Naim Kászem, a libanoni radikális síita szervezet második számú vezetője, de egy előadásában „a Hezbollah elleni izraeli rágalmakról, gyanúsítgatásokról és vádaskodásokról" beszélt. Kijelentette, hogy a Hezbollah nem enged a nyomásnak, és nem változtat prioritásain, továbbra is Izrael marad a fő célpontja. Izrael már a merénylet napján Iránt nevezte meg felbujtóként, a Hezbollahot pedig végrehajtóként, amit Teherán visszautasított.

A Burgaszban tavaly július 18-án elkövetett robbantásos merényletben öt izraeli turista, egy bolgár buszsofőr és feltételezhetően az egyik merénylő vesztette életét.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő nevében az izraeli terrorizmusellenes szolgálat vezetője arról biztosította az áldozatok családtagjait, hogy a gyilkosságok „felelősei megfizetnek".

Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter kedden közölte: három ember vett részt közvetlenül a támadásban. Kettőnek közülük valódi ausztrál, illetve kanadai útlevele volt.

„Megállapítottuk, hogy ők ketten 2006-2010 között Libanonban éltek, és a Hezbollah katonai szárnyának a tagjai voltak. Minden arra utal, hogy a szervezet finanszírozta őket, és hozzá tartoztak" – hangsúlyozta újságírókat tájékoztatva Szófiában a miniszter, miután a bolgár nemzetbiztonsági tanács áttekintette a nyomozás eredményeit. A harmadik merénylő kiléte még ismeretlen.

A Hezbollah részt vesz a libanoni kormányban. Az Egyesült Államok terrorista szervezetté nyilvánította, és erre most sor kerülhet esetleg az Európai Unióban is, mivel világosan összekapcsolható az EU területén elkövetett merénylettel.

Bejrútban Nadzsíb Mikáti miniszterelnök közölte, hogy Libanon „kész együttműködni a merénylet körülményeinek megvilágításában".