Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A jemeni al-Kaida magára vállalta a terrortámadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. január 15. 19:10

Az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) nevű jemeni terrorszervezet egy január 14-én, szerdán közzétett videofilmben is magára vállalta a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap elleni múlt heti párizsi támadás elkövetését, és újabb terrorcselekményekkel fenyegette meg Franciaországot.

Az al-Kaida jemeni szárnya múlt pénteken – a szervezet egyik tagja által az AP hírügynökséghez eljuttatott közleményben – már a merénylet elkövetőjeként jelentkezett, és a terroristák maguk is azt mondták, hogy az AQAP küldte őket, de a szervezet egyik vezetője most először vállalta nyilvánosan az öldöklés kitervelését.

Az internetre feltöltött 11 perces videóban Naszr al-Anszi, az AQAP egyik parancsnoka azt állította, hogy szervezete „választotta ki a célpontot, tervezte meg és pénzelte a műveletet".

A 12 halálos áldozatot követelő támadás a parancsnok szerint „bosszú volt Isten hírnökéért", amivel arra utalt, hogy a Charlie Hebdo korábban – és legfrissebb számában is – gúnyrajzokat közölt Mohamed prófétáról.

Anszi azt is kijelentette, hogy szervezete szerint Franciaország „a Sátán oldalán áll", s újabb „tragédiákkal és terrorral" fenyegette meg az országot.

Az AQAP ideológiai vezetőjének számító parancsnok dicsőítette a párizsi merénylőket, és azt mondta, hogy a vérengzést – szavai szerint „az áldott párizsi csatát" – az al-Kaida terrorhálózat legfelsőbb vezetője, Ajman az-Zavahri utasítására hajtották végre.

Az egy héttel ezelőtti támadás elkövetői, Chérif és Said Kouachi biztonsági források szerint Jemenben kaptak fegyveres kiképzést 2011-ben.

Az amerikai hatóságok szerint jelenleg az AQAP az al-Kaida leghatékonyabb szárnya. A 2009-ben létrejött szervezet stabil hátországot épített ki magának a belpolitikai káosz sújtotta Jemenben, és onnan egy ideje már a nemzetközi terrorhálózat egyik legaktívabb tagjaként próbál támadásokat elkövetni nyugati célpontok ellen. Korábban két alkalommal is megpróbált felrobbantani Amerikába tartó repülőgépeket. Emellett az AQAP az iraki és szíriai dzsihadisták aktív támogatója, és katonai kiképzőtáborokat működtet.

Ugyanakkor egyes szakértők szerint nem egyértelmű, mekkora közvetlen befolyással lehetett az al-Kaida a támadók tettére. A Kouachi fivérek utáni hajtóvadászattal párhuzamosan Párizsban túszokat ejtő, közülük négyet megölő másik terrorista, Amedy Coulibaly az al-Kaida iraki sejtjeként létrejött, de mára a terrorhálózat riválisának számító Iszlám Állam (IÁ) tagjának mondta magát.