Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai offenzíva befejezésére szólította fel Törökországot az Arab Liga

Szöveg: honvedeklem.hu / MTI |  2019. október 13. 11:34

A szíriai offenzíva befejezésére és a török katonák kivonására szólította fel október 12-én, szombaton Ankarát az Arab Liga.

A szervezet főtitkára, Ahmed Abul Geit szerint a török hadművelet újabb menekülthullámhoz vezet, és veszélybe sodorja az Iszlám Állam elleni küzdelemben elért eredményeket.

A főtitkár felhívta a figyelmet, hogy Törökország északkelet-szíriai katonai művelete során egy arab ország területét szállta meg, és agressziót követett el annak szuverenitása ellen.

Mohamed Ali Alhakim iraki külügyminiszter, az Arab Liga jelenlegi ülésének elnöke szintén elítélte Törökország szíriai offenzíváját. A műveletek „elmélyítik a humanitárius válságot, fokozzák a szíriaiak szenvedéseit, és lehetővé teszik, hogy a terroristák újrarendezzék soraikat" – vélekedett.

Alhakim – a libanoni külügyminiszterrel együtt – felszólította az Arab Ligát, hogy állítsa vissza Szíria tagságát a szervezetben. Eközben az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere, Anvar Gargas a konfliktus politikai megoldását szorgalmazta.

Az Arab Liga rendkívüli ülését Egyiptom hívta össze. Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter jelezte: támogatja a kurdok – szavai szerint – legitim ellenállását a török hadművelettel szemben.