Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kormányerők behatoltak Homsz lázadók kezén lévő részébe

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 10. 14:28

Benyomultak a kormányerők október 8-án, hétfőn a közép-szíriai Homsz városának Haldíja nevű, lázadók kezén lévő negyedébe – számoltak be a fejleményről ellenzéki források.

„A kormányerőknek hónapok óta most először sikerült behatolniuk Haldíja negyedbe" – mondta el az egyik felkelő a brit hírügynökségnek Skype-on, hozzátéve, hogy a hadsereg több épületet elfoglalt.

A lázadók tájékoztatása szerint a katonák egyszerre több frontot is nyitottak a közép-szíriai városban, ostrom alá vették Haldíján kívül Bab Húdot, Dzsúret al-Síjját és Kuszúrt is. A szíriai hadsereg Homsz tartomány több más városát is támadta hétfőn, és az állami televízió beszámolója szerint súlyos veszteségeket okozott a lázadóknak.

Hétfőn a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) egyik szóvivője bejelentette, hogy az iráni állampolgárokat elrabló szíriai lázadócsoport végezni fog túszaival, ha a szíriai rezsim nem engedi szabadon a Damaszkusz egyik elővárosában, Gútában őrizetbe vett két család tagjait és három lányt. A 48 iránit augusztus 5-én hurcolták el a lázadók. Teherán szerint zarándokokról van szó, a lázadók szerint az iráni forradalmi gárda tagjai ejtették foglyul. Csütörtökön 48 órás ultimátumot adott a szóban forgó felkelőcsoport arra, hogy a hadsereg kivonuljon Gútából, mint mondta, ellenkező esetben minden egyes elesett mártírért (lázadóért) kivégeznek egy-egy iráni túszt.

Hétfőn a legnagyobb szíriai ellenzéki csoport vezetője azt mondta, hogy Bassár el-Aszad elnök kormányzó Baasz pártjának tagjai is szerepet kaphatnának az ország jövőjének meghatározásában, feltéve, hogy nem vettek részt a polgárháborús öldöklésekben. Abdelbaszet Szidának, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnökének kijelentése enyhíteni látszik az ellenzék eddigi álláspontját, amely szerint a politikai rendezés feltételeként nem fogadnak el kevesebbet, mint az Aszad-rezsim és belső köreinek teljes eltávolítását.