Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kubai embargó feloldását sürgeti az ENSZ

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. november 3. 19:06

Az ENSZ Közgyűlése elsöprő többséggel határozatot fogadott el, amelyben felszólítja az Egyesült Államokat, hogy szüntesse meg a Kuba ellen 1962 óta érvényben lévő embargót.

A 193 tagállam közül 189 támogatta az erről szóló kubai szövegtervezetet, amely a szigetország elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargó feloldását kéri. A tervezet ellen szavazott az Egyesült Államok mellett Izrael is. Tartózkodás nem volt, ugyanakkor két tagállam, Moldova és Ukrajna nem voksolt.

Az Egyesült Államok olyan kiegészítést akart elfogadtatni, amely elmarasztalja a szigetországot az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok helyzete miatt. Az ENSZ Közgyűlése azonban elutasította az amerikai javaslatot. Indoklásában mind az Európai Unió, mind Kanada hangsúlyozta: e kérdéseknek nem az embargót elítélő határozatban van a helyük.

A Kuba ellen 1962 óta érvényben lévő embargó megszüntetéséről 1992 óta évente szavaznak a világszervezetben. Az ENSZ Közgyűlése eddig minden évben elfogadta a határozatot, amely elítéli az amerikai embargót és annak negatív hatásait, és eltörlését kéri.

Nikki Haley, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete a csütörtöki szavazást követően sajnálkozásának adott hangot az eredmény miatt, és azt mondta: az ENSZ elmulasztott egy lehetőséget, hogy „az emberi jogok nevében" beszéljen. „Az ENSZ és a világ kormányainak többsége ismét magára hagyta a kubai állampolgárokat a szigetország diktatúrájával szemben" – fogalmazott.

Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter szerint az amerikai kiegészítő módosítási javaslatok csupán egy „tisztességtelen trükk" eszközei voltak, hogy eltereljék a figyelmet az amerikai embargóval szembeni bírálatról.