Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A pakisztáni tálibok is küldenek harcosokat Szíriába

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 15. 17:25

Táborokat létesítettek és harcosok százait küldték Szíriába a pakisztáni tálibok is, hogy segítsék a Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere ellen küzdő lázadókat – ismerték el július 14-én, vasárnap pakisztáni tálib vezetők.

Több mint két év telt el az Aszad-ellenes felkelés kirobbanása óta. Szíria mágnesként vonzza a külföldi szunnita harcosokat, akik beözönlöttek a közel-keleti országba, hogy csatlakozzanak az általuk a síita elnyomók elleni szent háborúnak tekintett küzdelemhez. Főleg olyan közeli országokból érkeznek, mint Líbia és Tunézia, és olyan fegyveres csoportokhoz csatlakoznak, mint például az an-Nuszra Front, amelyet Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szövetségesének tart.

Pakisztáni tálib parancsnokok a Reuters brit hírügynökségnek vasárnap adott nyilatkozatukban elmondták: ők is úgy döntöttek, hogy csatlakoznak az ügyhöz, és több száz harcosukat küldték el Szíriába, hogy „mudzsahed barátaik oldalán" harcoljanak. Az egyik parancsnok közölte, hogy hamarosan közzéteszik a Szíriában aratott győzelmeiket bemutató videofelvételeket.

E kijelentések tovább bonyolítják a helyzetképet Szíriában, ahol éles versengés alakult ki – az amúgy Aszad ellen harcoló – két fő erő, a dezertált katonák által megalapított Szabad Szíriai Hadsereg és az iszlamisták között. Az iszlamisták egy kisebb, ütőképesebb erőt működtetnek, és jelenleg ez tartja ellenőrzése alatt észak-Szíria lázadók által uralt területének nagyobb részét.

Csütörtökön új front nyílt a polgárháborúban azzal, hogy az al-Kaidához köthető fegyveresek megölték a Szabad Szíriai Hadsereg vezérkarának egyik tagját Latakia kikötővárosban.

A Szabad Szíriai Hadsereg arra törekszik, hogy megerősítse jelenlétét országszerte, és ehhez utánpótlási hálózatot építsen ki, az Egyesült Államok pedig fegyvereket ígért a lázadóhadseregnek. A felkelőszervezet egységei időről időre az iszlamista csoportok fegyvereseivel vállvetve harcoltak a szíriai kormánykatonák ellen, de felerősödtek közöttük az ellentétek. Az al-Kaidához köthető csoportok több merényletet hajtottak már végre a mérsékeltebb lázadóegységek parancsnokai ellen.