Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A szíriai ellenzék elutasította Moszkva és Washington meghívását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. február 24. 20:32

A legnagyobb szíriai ellenzéki szervezet elutasította Washington és Moszkva meghívását a válság rendezéséről szóló tárgyalásokra, tiltakozva az ellen, hogy a szíriai kormányerők rakétatámadásaikkal módszeresen rombolják Aleppó városát, a nemzetközi közösség pedig nem vesz tudomás róla.

Az Ellenzéki Erők és a Szíriai Forradalom Nemzeti Koalíciója nevű ernyőszervezet február 23-án, szombatra virradóra tudatta közleményében, hogy az Aleppó elleni támadások miatt felfüggeszti részvételét a „Szíria barátai" nevű, nyugati és arab országokból álló csoport áprilisi római konferenciáján is.

„Polgári lakosok százai haltak meg Scud-rakéták támadásaiban. Módszeresen rombolják Aleppó városát és civilizációját" – áll a közleményben, amely szerint az orosz vezetést különös erkölcsi és politikai felelősség terheli amiatt, hogy fegyvereket szállít a damaszkuszi rezsimnek.

„Tiltakozva e szégyenteljes nemzetközi hozzáállás ellen, a koalíció úgy döntött, hogy felfüggeszti a részvételét a Szíria barátainak szervezet római konferenciáján, és elutasítja a meghívást az oroszországi és egyesült államokbeli látogatásra" – áll az ellenzéki koalíció közleményében.

Washington és Oroszország is tárgyalásokra hívta a nemzeti koalíció vezetőjét, Ahmed Moáz el-Hatíbot, miután az ellenzéki vezető nemrégiben Münchenben tárgyalt az amerikai és az orosz külügyminiszterrel. A meghívásokat nem sokkal az után küldték el, hogy Hatíb indítványozta, az ellenék kezdjen közvetlen tárgyalásokat a damaszkuszi rezsim azon vezetőivel, akiknek „nem tapad vér a kezéhez". Hatíb leszögezte: minden párbeszédnek Bassár el-Aszad elnök távozásáról kell szólnia.