Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akár az összes amerikai katona távozhat Afganisztánból

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 9. 12:23

Az amerikai kormányzat nem zárja ki azt az eshetőséget, hogy a 2014-es csapatkivonás után egyetlen amerikai katona sem marad Afganisztánban – derült ki a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadójának helyi idő szerint január 8-ai, keddi nyilatkozatából.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy 2014 után maradnak-e amerikai katonák Afganisztánban, „egyetlen opciót sem akarunk kizárni" – mondta Ben Rhodes.

Az amerikai kormányzat részéről most először hangzott el nyilvánosan, hogy akár egyetlen amerikai katona sem maradna Afganisztánban 2014 decembere után.

A kérdés minden bizonnyal szóba kerül Barack Obama amerikai elnök és Hamid Karzai afgán államfő tárgyalásain pénteken a Fehér Házban.

Az amerikai védelmi minisztérium állítólag kitart amellett, hogy elegendő létszámú amerikai kontingens maradjon Afganisztánban ahhoz, hogy az ország ne váljon ismét az al-Kaidához hasonló szélsőséges csoportok menedékhelyévé, és az afgán biztonsági erők képesek legyenek fenntartani legalább a stabilitás bizonyos szintjét. A 2014 utáni kontingens kívánatos létszámát korábban 6-15 ezer, később már csak 3-9 ezer főben határozták meg az amerikai hadsereg vezetői.

Jelenleg 66 ezer amerikai katona állomásozik Afganisztánban.

Washington ragaszkodik ahhoz, hogy az Afganisztánban maradó amerikai katonák teljes jogi mentességet élvezzenek, az afgán kormány azonban ezt mereven elutasítja. Douglas Lute, Obama elnök tanácsadója felidézte, hogy Irakban sem maradt egyetlen amerikai katona sem, miután nem sikerült megállapodni az iraki kormánnyal a mentességről.