Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államügyészek segítik a terroristák felkutatását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 17. 16:59

Mintegy hetven államügyészt küld az Egyesült Államok a Balkán, a Közel-Kelet és Észak-Afrika tizennégy országába, hogy segítsenek a külföldi társszerveknek az úgynevezett „külföldi terrorista harcosok” utáni nyomozásban, s az érintettek bíróság elé állításában – jelentette be Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter Washingtonban.

„Az igazságügyi minisztérium a külügyminisztérium terrorizmus-ellenes irodájának támogatásával szövetségi ügyészeket és főtanácsadókat küld ki kulcsfontosságú régiókba, hogy együttműködjenek azokkal az országokkal, amelyek javítani akarják képességeiket a külföldi terrorista harcosok utáni nyomozásban és az érintettek igazságszolgáltatás elé állításában" – mondta Holder azt követően, hogy megbeszélést tartott több európai igazságügyi miniszterrel.

Az igazságügyi szakemberek „kulcsfontosságú segítséget nyújtanak az Egyesült Államok szövetségeseinek a Szíriából visszatérők felkutatásában" – jelentette ki Holder.
Mint kifejtette, az együttműködés információk megosztásában, nyomozásokban, bírósági eljárásokban és az erőszakos szélsőségesek elleni küzdelemben jelenik meg.
A héten egyébként egy befolyásos republikánus párti amerikai törvényhozó a Times magazin hasábjain megjelent cikkében úgy vélekedett, hogy egyes európai országok nem veszik eléggé komolyan a Szíriából visszatérő dzsihadisták jelentette fenyegetést. „Egyes európai partnereink nem reagálnak elég gyorsan a külföldi harcosok visszatérésére. A szélsőségesek máris kihasználják az európai biztonsági hiányosságokat, hogy a dzsihád autópályájává tegyék Európát" – írta Michael McCaul, a képviselőház belbiztonsági bizottságának elnöke. „A Szíriába vezető út nyilvánvalóan nagyon benépesült, de az ellenkező irány az, ami miatt jobban kell aggódnunk" – vélekedett McCaul.