Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Állítólagos FARC-gerillák fegyőröket öltek meg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 6. 12:04

Fegyveresek támadtak Kolumbiában egy elítélteket szállító autóra, a lövöldözésben megöltek négy őrt és az egyik foglyot – közölték a helyi hatóságok.

A kormány feltételezése szerint az elkövetők a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet tagjai voltak. A vezetés és a FARC között jelenleg tárgyalások zajlanak egy átfogó békemegállapodásról.

A hatóságok egyelőre nem tudják, mi volt a támadók célja. Az autóban három foglyot szállítottak, de ők nem tagjai a FARC-nak, hanem zsarolásért elítélt bűnözők.

A rendőrség ezért – a szabadítási kísérlet elmélete mellett – elképzelhetőnek tartja, hogy a támadók eleve az őrökkel akartak végezni, vagy céljuk a rabszállítók fegyvereinek megszerzése volt.

A súlyos incidens Kolumbia déli térségében, Caquetában történt. Az öt őr közül csak egy élte túl a támadást, de ő is súlyosan megsebesült. Mindhárom foglyot sebesülten szállították kórházba, ott egyikük meghalt.

A FARC 1964-ben alakult, főként a szegényparasztság érdekeinek a védelmében, azóta harcban áll a kormánnyal. Az utóbbi harminc év alatt a konfliktus a kormány becslései szerint 600 ezer halálos áldozatot követelt, további 3,7 millió ember elmenekült a lakóhelyéről, 15 ezren pedig eltűntek. A most zajló tárgyalások célja, hogy a konfliktusnak véget vető békemegállapodást kössenek, de amíg ez meg nem születik, a kormány nem hajlandó fegyverszünetet tartani.