Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara nem vet be katonákat a túszok kiszabadítására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 15. 8:06

Ankara nem tervez katonai beavatkozást az észak-iraki Moszulban elrabolt török túszok kiszabadítására, a kormány a válság diplomáciai megoldásán dolgozik – közölte június 13-án, pénteken Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök. Ezzel párhuzamosan a külügyi tárca azt tanácsolta a török állampolgároknak, hogy hagyják el a harcok dúlta iraki térséget.

Erdogan először nyilatkozott a túszok elrablása óta. Elmondta, hogy a katonai művelet kivételével minden eszközt bevetnek a török állampolgárok kiszabadítására.

Csütörtökön a NATO brüsszeli nagykövetei rendkívüli tanácskozást tartottak a kérdésben.

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ILIÁ) nevű szélsőséges iszlamista csoport szerdán elfoglalta Törökország moszuli konzulátusát és túszul ejtett 49 török állampolgárt, köztük a török konzult, gyermekeit, valamint a diplomáciai képviseleten szolgálatot teljesítő különleges erők tagjait. Kedden 31 török állampolgárt – üzemanyagot szállító teherautó-vezetőket – ejtett foglyul ugyancsak Moszulban az ILIÁ, így már 80 török túsza van.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter elmondta, pontos információkkal rendelkeznek a túszok egészségi állapotáról, és folyamatosan tartják a kapcsolatot a konzulátuson fogságba ejtett emberek családtagjaival.

Az ILIÁ iraki előrenyomulása miatt a külügyi tárca arra szólította fel pénteken honlapján a török állampolgárokat, hogy saját biztonságuk érdekében hagyják el Moszul, Kirkuk, Szaláheddín, Dijála és al-Anbár tartományokat, valamint az iraki fővárost, Bagdadot.

A kormányzat adatai szerint jelenleg mintegy 125 ezer török tartózkodik a közel-keleti országban.

Az ILIÁ szunnita szélsőséges csoport néhány nappal korábban kiterjedt offenzívát indított Irakban, és pénteken három irányból nyomultak Bagdad felé.

Szélsőséges iszlamisták ezrei foglalták el korábban az észak-iraki Moszult és Ninive tartományt, Tikrítet és Szaláheddín tartomány más területeit, valamint a kelet-iraki Dijála és az észak-iraki Kirkuk kormányzóságok egyes szektorait. Január óta ellenőrzésük alatt tartják a Bagdadtól 60 kilométerre nyugatra fekvő Fallúdzsát is.