Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

,,A karate az élet törvényszerűségeinek megértésére tanít”

Szöveg: Antal Ferenc |  2014. június 15. 7:03

A tavalyi évben indult útjára a Honvédelmi Kötelék elnevezésű program, amely a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítésére hivatott. A Honvédelmi Minisztérium által életre hívott kezdeményezés egyik legfontosabb támogatója a Magyar Karate Szakszövetség, amelynek főtitkára, sensei Kalmár Árpád válaszolt a honvedelem.hu kérdéseire.

Mikor kezdett el foglalkozni a harcművészetekkel?

A ‘80-as évek elején hallottunk először misztikus és félelmetes harcosokról, akik kézzel téglákat törtek össze, óriási ütésekkel és rúgásokkal tettek embereket harcképtelenné. Hamarosan megjelent a kyokushin karate vb-ről egy mozifilm Karate címmel, ahol meg is elevenedtek ezek a misztikus alakok. Mivel Jászberényben születtem és nőttem fel, nem volt titok előttem, hogy Szolnokon él egy híres mester és félelmetes hírű felderítő kiképzőtiszt: Furkó Kálmán. Miután megtudtuk, hogy minden januárban és szeptemberben van felvétel a tiszaligeti sportcsarnokban, egy baráti társasággal megnéztünk egy edzést. A látottak után nem volt kérdés, hogy felvételizünk, és következhetett a misztikummal való megismerkedés.

1595973913


Miért pont a karatéra esett a választása?

Nagyon sok választásom nem volt, mert ebben az időben csak a hagyományos küzdősportágak voltak jelen a régióban, mi viszont megszállottan karatét szerettünk volna gyakorolni. Nem hiszek a véletlenekben, nekem ez volt az utam.

Mi az, amit a karate nyújtott és azóta is nyújt önnek mentálisan és fizikailag?

„A karate az élet, az élet a karate" − mondta sosai Masutatsu Oyama, a kyokushin karate megalapítója. Ezalatt azt kell érteni, hogy a karate mindennapi edzésein és próbatételein keresztül az ember eljut az élet törvényszerűségeinek, problémáinak megértéséhez és megoldásához, valamint adaptálni tudja a karate által elsajátított tiszteletet, fegyelmet, kitartást és szorgalmat. Ezt nyújtotta kicsiben kezdőként is, és ezt nyújtja ma is mélységeiben számomra a karate.

Hogyan haladt az úton? Mi az, amit elért az évek során?

Az első három-négy évem a mesterem irányítása alatt telt. Ebben az időszakban történt a karate alapjainak lerakása, a katonás rend, a sportos, karatés értékrend kialakítása. Miután a középiskola elvégzése után Budapestre kerültem, az újabb négy év az addig tanultak továbbfejlesztésével és az útkereséssel telt. Közben már barna övesen, több versennyel a hátam mögött jött a katonaság, és megszületett a lányom. Kis idő múlva következett a saját klubalapítás és a Stabilitás klubhálózat felépítése, majd a versenyek, versenycsapatok, események szervezése. Közben megszereztem az alap-, közép- és a TF felsőfokú szakedzőit, majd az egyetemi sportmenedzseri diplomát. Akkoriban már tíz edzéshelyszínen több mint 300 fő edzett a klub színeiben, mintegy 60 versenyzővel. Közben jöttek az első hazai és nemzetközi versenyeredmények. Azonban egy sérvműtétem miatt a versenyzést abba kellett hagynom, ezért a továbbiakban minden ambíciómat és lendületemet a klub és a magyar kyokushin, később a magyar karate szervezésébe fektettem. Az első Eb- és világkupacímek, valamint az elnyert és megszervezett hazai és nemzetközi versenyek visszaigazolták munkánk és utunk helyességét. Európai és japán szakmai tanulmányutak, sportszakmai konferenciák szervezése, tizenöt éve szerkesztett televíziós műsor több csatornán − ez mind-mind a munkánkat fémjelzi. 2012 óta pedig főtitkárként dolgozom a karateszövetségben.

1595973914

Honnan jött a Stabilitás klubhálózat ötlete? Hogyan működik a klubhálózat?

1990-ben érett meg a lehetőség egy merőben új sportklub létrehozására. Az elnevezés saját kreáció, szabad fordításban a biztosat, az erőt jelenti. Néhány elkötelezett edzőnkkel több mint tíz helyszínen, Pesten, Budán és Csepelen hoztunk létre csoportokat gyermekek és felnőttek − kezdők, haladók és versenyzők részére. A szülők bevonásával elkezdtünk rendszeres programokat szervezni, egy életcélt állítani, amelynek kulcspontja az edzés és az egészséges életmód volt. Az alapprogram évi négy edzőtábor, háziverseny, egy-egy külföldi tanulmányút és tíz-tizenöt verseny volt. Hihetetlen erővel és megszállottsággal dolgoztunk abban az időben, több ezer tanítvány fordult meg a klubban. Ma már a létszám csökkent, de a működési elvek hasonlóak, bár több sportággal és az életmód jellegű programokkal szélesítettük ki a repertoárt. A versenyzésről a mindennapi edzésekre, az önvédelemre és a helyes életmódra helyeződött át a hangsúly.

Rengeteg tanítványt nevelt ki, kire a legbüszkébb?Milyen versenyeken indultak?

Az elmúlt 25 évben több mint ötezer fő fordult meg nálunk. Azok számára, akik már nem aktívak, megalakult a Stabilitás baráti kör és egy VIP-klub, ahol exkluzív sportágakkal és wellness-szolgáltatásokkal is bővültünk, például a cégvezetők vagy kiemelt partnereink, támogatóink részére. Az aktív versenyzőink viszont a hazai versenyeken túl szinte az egész világot bejárták. Hoztunk érmeket Amerikából, Ausztráliából és Japánból, de Európa majdnem minden országából is. Két legkiemelkedőbb versenyzőnk a többszörös Eb- és világkupagyőztes Sztankó Rita, valamint a többszörös Eb- és vb-helyezett Török Dániel.

1595973914


Főtitkárként sok időt tölt a társadalmi szerepvállalással, ezen belül a Honvédelmi Kötelék programsorozattal. Mi ennek a célja? Milyen programokat, rendezvényeket, edzőtáborokat nyújtanak? Melyek a célcsoportok?

A Honvédelmi Kötelék programmal a régi MHSZ adta kedvezményes és sokoldalú sportolási lehetőségek elevenednek fel egy modernebb struktúrában, amelynek szerves részét képezik az önvédelmi sportok. Több közös rendezvényünk volt már a Margit-szigeti sportnapon, a Stefánia Palotában megrendezett harcművészeti szemináriumok és gálaműsorok formájában, és kiemelten ilyen program a siófoki önvédelmi és életmódtábor is. A célcsoport elsősorban a fiatalok és a harcművészetekre fogékony felnőttek; a napi két-három edzést kiegészítik a különböző fakultatív és szabadidős programok, éjszakai túlélési edzések, vízi és szárazföldi sport- és önvédelmi edzések, olyan nemzetközi szintű edzők irányításával, mint shihan Furkó Kálmán nyugállományú ezredes, illetve Növényi Norbert olimpiai és világbajnok sportoló. Az edzéseken megismerkedhetnek az esések, ütések, rúgások és védések, valamint az önvédelmi gyakorlatok rendszerével is. A közvetlenül a Balaton partján lévő táborban jut idő kikapcsolódásra és fürdőzésre is, főleg baráti társaságok és családok választhatják kitűnő programként. A tábor végét egy egész partot megmozgató interaktív gálaműsor és bemutatóshow, valamint exkluzív szépségverseny színesíti, amelyről egy televíziós összefoglaló is készül.

Rengeteg időt tölt szervezéssel, hogyan jut ideje a saját edzésre?

Nem könnyű, de általában reggelente és délután is jut egy-két óra edzésidő naponta, amely futásból, úszásból és kondiból, magas öves kata- és technikai edzésből, illetve zsák-pajzsmunkából áll, amit kitűnően egészít ki egy-egy hétvégi hegyi túra is.

1595973915

Noha egyre nő a nem tradicionális küzdősportok száma (MMA, K1, önvédelmi oktatások), a karate népszerűsége töretlen. Miért?

A karate ezekkel szemben nem csupán versenysport, amely a versenyzői pályafutással véget is ér, hanem egy olyan életforma, amely a rendszeres, kitartó edzéseken alapszik, egy úgynevezett budo filozófián, amelynek fő eleme a tisztelet és fegyelem, a jó értelemben vett alázat, mások megbecsülése, az igazi emberi értékek keresése és tisztelete. A karate gyakorlása a budo útján kezdődik, amely a szamurájkódex ősi elvein alapulva formálja a szilárd jellemet, majd innen alakulhat ki egy versenyszerű periódus. A karate talán amiatt népszerű, hogy bármely életkorban gyakorolható, családias és fair play légkörben zajlik, valamint tisztességes munkával bárki elérheti nálunk a sikert.