Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ankara szerint Aszad régóta használ vegyi fegyvereket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 10. 17:36

Bassár el-Aszad hadserege régóta használ vegyi töltettel felszerelt rakétákat ellenségeivel szemben, ezzel átlépve azt a határt, amelyet Barack Obama amerikai elnök megszabott a szíriai elnökkel szembeni fellépés feltételéül – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök az NBC-nek adott interjújában, amelynek szövegét az amerikai tévé május 9-én este tette közzé. “

Hírszerzésünk adatai szerint kétszáz rakétát vetettek már be eddig – mondta Erdogan, de az nem egyértelmű, hogy a török vezetés szerint mind a kétszáz rakétán volt-e vegyi töltet. Hozzátette: azt nem tudták megállapítani, hogy a vegyi töltet szaringáz volt-e.

Arra a kérdésre, hogy a szíriai vegyifegyver-használatra van-e Ankarának bizonyítéka, azt mondta: az áldozatok égési sérüléseinek súlyosságából és a vegyi reakciókból lehet erre következtetni. Voltak olyan áldozatok, akiket török kórházakba szállítottak. Az égési sérüléseiből látszik, ha valakit vegyifegyver-támadás ért. Törökország meg fogja osztani értesüléseit az ENSZ Biztonsági Tanácsával – mondta.

Az Egyesült Államok régóta hangoztatja, hogy ha a szíriai polgárháborúban valamely fél vegyi fegyvert vetne be, akkor azzal átlépne egy határt, viszont annak ellenére, hogy ennek gyanúja már többször felmerült, Washington csak biztosra mer menni. Utólag ugyanis hamisnak bizonyult az Irak 2003-as megtámadására adott amerikai magyarázat, amely szerint az arab országnak vegyi fegyverei vannak. Erdogan azt mondta: szerinte a szíriai felkelők nem használhattak eddig vegyi fegyvert, mert nem fértek hozzá a készletekhez.

Washingtonnak az ügyben tapasztalható óvatosságáról beszélt Joe Biden amerikai alelnök minap a Rolling Stone című amerikai folyóiratnak adott interjújában. Tudjuk, hogy találtak olyan nyomokat, amelyek valószínűleg vegyifegyver-használatra utalnak, de egyelőre nem tudjuk, hogy a vegyi anyag nem véletlenül szóródott-e szét az adott területen. Nem akarjuk elkövetni azt a hibát, amelyet az előző kormány (George W. Bushé) elkövetett Irakkal kapcsolatban, amikor arra hivatkozott, hogy ott tömegpusztító fegyverek vannak – mondta Biden.