Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán biztonsági erők több tucat tagja halt meg tálibok támadásaiban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. március 26. 20:50

Az afgán biztonsági erők több tucat tagja halt meg a kormánnyal szemben álló, szélsőséges tálibok fegyveres támadásaiban a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – közölték helyi tisztségviselők március 25-én, hétfőn.

Az iszlamisták támadásának áldozatul esett katonák számáról eltérőek az adatok. A tartományi tanács vezetője, Mohammed Karím Attál 20 és 30 közé teszi az áldozatok számát, a tanács egy másik tagja szerint azonban akár ötvenen is életüket veszthették. A védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a hírt.

Mirza Mohammed Alizádeh tartományi tanácstag szerint a tálibok körülbelül egy hete indították meg újabb offenzívájukat a hilmendi fegyveres erők ellen, válaszul az afgán hatóságok tisztogató akcióira, amelyek során több magas rangú tálib parancsnokot elfogtak, és megsemmisítették a lázadók több fegyverraktárát is. Alizádeh szerint a kormányépületen és a rendőrőrsökön kívül a tartománynak ezt a kerületét a tálibok tartják az ellenőrzésük alatt. Hozzátette azt is, hogy a biztonsági helyzet az egész tartományban rossz.

Noha a radikálisok képviselői az elmúlt hónapokban már többször tárgyalóasztalhoz ültek az amerikai küldöttséggel az afganisztáni helyzet rendezésének érdekében, továbbra is rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen.

Hilmendben a hónap folyamán már rajtaütöttek egy katonai bázison, az összetűzés során 23 katona meghalt. A tartományban az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet is jelen van: a múlt héten több robbantást is elkövettek a perzsa újév alkalmából tartott ünnepségeken. Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan vezetés létrehozását akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását követi.