Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az afgán haderő átvette a biztonsági ellenőrzést a NATO-tól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. június 19. 8:32

A helyi haderő Afganisztán területének csaknem egészén hivatalosan átvette a biztonsági ellenőrzést a NATO vezette nemzetközi biztonsági erőtől (ISAF) június 18-án, kedden – jelentette be Kabulban Hamid Karzai afgán elnök.

Az ünnepségen, amelyet az afgán főváros nyugati részén, egy katonai akadémián, magas rangú helyi és nemzetközi tisztségviselők részvételével tartottak, megjelent Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is.

Rasmussen beszédében mérföldkőnek nevezte a biztonsági ellenőrzés átadását. „Csapataink tevékenységének súlypontja mostantól a harcról a támogatásra tevődik át" – hangsúlyozta a főtitkár, fontos napnak nevezve az átadásét, amelyre „az afgánok büszkék lehetnek". A NATO-erők ettől kezdve kiképzési, tanácsadási, segítségnyújtási feladatokat fognak ellátni. Ez utóbbi főleg légi támogatásból fog állni, amennyiben súlyos támadás érné a mintegy 350 ezer főt számláló, katonákból, rendőrökből és félkatonai egységekből álló afgán nemzetbiztonsági erőt (ANSF).

Az ISAF 2001 vége, a tálib uralom leverése óta gondoskodott a biztonságról Afganisztánban. Az ellenőrzés átadásának folyamata 2011 közepén kezdődött meg, és mára csaknem teljesen befejeződött. Az afgán haderő jelenleg az ország területének túlnyomó részén látja el a biztonsági ellenőrzést, ahol a 30 milliós népesség több mint 90 százaléka él.

1595955927

Karzai közölte, hogy az ANSF két-három hónapon belül a maradék területekre is kiterjeszti a biztonsági ellenőrzést.

Az ellenőrzés átadása fontos szakasz a NATO-csapatok kivonulásának folyamatában is. A 100 ezres nemzetközi haderő – ezen belül csaknem 66 ezer amerikai katona – túlnyomó többségét a tervek szerint 2014 végéig kivonják az országból.

A biztonsági ellenőrzés átadásával csaknem egy időben, annak helyszínétől nem messze, öngyilkos merényletet követtek el Kabulban, egy afgán parlamenti képviselő otthonának közelében. A robbanásban három civil meghalt, mintegy harminc megsebesült. Egy magát megnevezni nem kívánó rendőrtisztviselő elmondta, hogy a támadás Mohamed Mohakik, az afgán törvényhozás befolyásos képviselője ellen irányult, aki sértetlenül átvészelte az öngyilkos merényletet.

Az ünnepségen Karzai azt is bejelentette, hogy hamarosan elküldi a kormány képviselőit Katarba, hogy ott a tálibok küldötteivel megvitassák a béketárgyalások lehetőségét. Az afgán elnök 2010 végén hozta létre az úgynevezett Afganisztáni Magas Béketanácsot azzal a céllal, hogy kezdjen tárgyalásokat a tálibokkal egy békeszerződés megkötéséről. Karzai kezdeményezését a nyugati szövetségesek üdvözölték.

Fotó: nato.int