Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonás érettségi

Szöveg: Galambos Sándor |  2013. június 19. 7:19

Katonai alapismeretekből érettségiztek a diákok június 17-én a kecskeméti Gáspár András Szakközépiskolában. A sikeres írásbeli vizsga után most a gyakorlatban kellett bizonyítaniuk a felkészültségüket.

1595955926

Elnök úr! Kérek engedélyt jelenteni! – már a vizsgabizottság elé lépés is az értékelés egyik szempontja volt a katonai alapismeretek tantárgy gyakorlati érettségi vizsgáján a kecskeméti Gáspár-szakközépiskolában. A diákok három tételt húztak: térképismeretből, elsősegélynyújtásból és alakiból kellett bizonyítaniuk a tudásukat. A vizsgája mindenkinek sikerült, az évfolyam legjobb eredményét Aczél-Szabó József érte el: emelt szinten jelesre érettségizett.

Makádi Ádám Pál a honvedelem.hu kérdésére elmondta: céltudatosan készül a katonai pályára. Szereti a fegyelmet, az alakiasságot. Miután sikeres angol nyelvvizsgát tesz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai vezetői szakára fog jelentkezni. A családjában ő lesz az első katonatiszt.

1595955926

A Gáspár-szakközépiskolában a 2007/2008 tanévtől oktatják – külön osztályokban – választható érettségi tárgyként a katonai alapismereteket. A képzést az iskola részéről Madariné Ádám Györgyi intézményegységvezető-helyettes és Lassú Gábor tanár koordinálja, munkájukat szakmai előadóként Szabó János nyugállományú ezredes és Murár Zoltán alezredes segítik.

Az iskolában tavaly rendhagyó osztályfőnöki órát tartott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, az őszi honvédelmi napjukat pedig Kovács Tamás, a HM Humánpolitikai Főosztályának vezetője is megtekintette.

Az iskola, Kecskemét önkormányzata és az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis 2012 szeptember 27-én a fiatalok honvédelmi ismereteinek bővítése, a katonai pálya népszerűsítésére érdekében együttműködési szerződést kötött, a közös munkát a bázis részéről Minkó Ottó alezredes, kiképzési főnök koordinálja.

1595955927


Fotó: a szerző felvételei