Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai vezérkari főnök még csak helyi veszélynek tartja az Iszlám Államot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 25. 22:50

Az Egyesült Államok haderejének vezérkari főnöke egyelőre csak helyi veszélynek tartja az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges dzsihadista szervezetet, és úgy véli, hogy az nem fenyegeti közvetlenül sem az Egyesült Államokat, sem pedig Európát.

Martin Dempsey tábornok erről még augusztus 24-én, vasárnap, egy katonai repülőgépen beszélt Afganisztánba tartva. Kifejtette: ha megítélése szerint az IÁ Amerika vagy Európa ellen készülődne, ő maga azonnal javasolná, hogy az Egyesült Államok mérjen csapást a szervezetre Szíriában is. Jelenleg azonban úgy véli, hogy az IÁ pusztán regionális veszély.

Az Iszlám Államot az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet jemeni részlegével összevetve, Dempsey rámutatott, hogy utóbbi tervezett és megkísérelt támadásokat az Egyesült Államok és Európa ellen, ezért mér rá Washington terrorelhárító csapásokat. Ez idő szerint viszont nincs jele annak, hogy az Iszlám Állam tevékenyen tervezne akciókat Amerika ellen, nem úgy, mint a jemeni al-Kaida − tette hozzá.

A tábornok úgy véli, hogy Washington kulcsfontosságú szövetségesei a térségben − Jordánia, Törökország, Szaúd-Arábia − csatlakozni fognak az Egyesült Államokhoz az IÁ megsemmisítésében.

„Az Iszlám Állam annyira brutális és olyan radikális vallási köntösbe öltözött, hogy kétségtelenül fenyegetést jelent említett szövetségeseinkre nézve, akik úgy gondolom, hogy készséges társaink lesznek" − mondta a tábornok, először szólva derűlátón arról, hogy arab nemzetek csatlakoznának az IÁ elleni harchoz.

Washington eddig csakis Irakban támadta az Iszlám Állam fegyvereseit − holott azok Szíriában is vannak szép számmal − és csakis különleges műveletek során. 96 esetben mért rájuk légi csapást, ennek kétharmadát a moszuli víztározó gátjának visszafoglalásáért vívott csatában, a kurd harcosokat támogatva.

Dempsey egyébként − a hivatalos közlés szerint − azért utazott Afganisztánba, hogy kedden részt vegyen egy katonai ceremónián, amelyen Joseph Dunford tábornok, az afganisztáni amerikai erők parancsnoka lemond megbízatásáról és átadja azt John Campbell tábornoknak.