Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az an-Nuszra Front magára vállalta Hama kormányzójának meggyilkolását

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 27. 18:26

Az an-Nuszra Front nevű iszlám radikális szervezet augusztus 26-án, hétfőn magára vállalta a közép-szíriai Hama tartomány kormányzójának meggyilkolását, amit válasznak szántak a feltehetően a szíriai hadsereg által elkövetett múlt szerdai gáztámadásra.

„A szemet szemért hadművelet keretében az an-Nuszra Front oroszlánjai egy autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletben kivégezték Hama kormányzóját és őrségének néhány tagját" – erősítette meg Twitter-üzenetben a dzsihadista szervezet.

Abu Mohamed al-Dzsuláni, az an-Nuszra Front vezetője vasárnap egy hangfelvételt tett közzé, amelyben ígéretet tett arra, hogy bosszút áll az állítólagosan Bassár el-Aszad elnök csapatai által elkövetett, több száz ember halálát okozó vegyifegyver-támadás miatt. Néhány órával később szíriai hivatalos források jelentették, hogy Anasz Abdel Razak al-Naem, Hama kormányzója egy pokolgépes merényletben életét vesztette.

„Egy-egy alavita falu fizeti meg minden vegyi rakéta árát, amely a szüleinkre, rokonainkra hullik Damaszkuszban" – mondta al-Dzsuláni hangüzenetében. „Ezer rakéta" kilövését ígérte, hangsúlyozva, hogy „ezzel tartozunk (…) rokonainknak a keleti Gútában", azon a Damaszkusszal határos területen, amely a felkelők kezén van, s ahol az állítólagos vegyifegyver-támadás történt szerdán.

Az alaviták hite a síizmusból ered, és közéjük tartozik Bassár el-Aszad államfő, valamint a szíriai kormányzati vezetők jelentős része is.

A radikális iszlamista szervezet hétfőn szintén Twitter-üzenetben megerősítette egy másik magas rangú tisztségviselő meggyilkolását is a tengerparton fekvő Latakia városában, amely a szíriai elnökhöz hű erők egyik fellegvárának számít. Az áldozat Badr Vahib Gazal, a város alavita közösségének vezetője. Közzétettek egy fotót is, amelyen feltehetően Gazal levágott feje látható.

A szélsőséges, szunnita an-Nuszra Front, amely a szíriai polgárháború előtt ismeretlennek számított, a szíriai hadsereg ellen harcoló felkelők egy részét tömöríti, és eddig több öngyilkos merényletet és autóba rejtett pokolgéppel elkövetett támadást vállalt magára.