Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három palesztinnal végeztek izraeli katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 27. 19:40

Három palesztin meghalt, mintegy húszan pedig megsebesültek az izraeli hadsereg és a palesztinok közötti augusztus 26-ai, hétfői összecsapásokban a Jeruzsálem melletti Kalandíja palesztin menekülttáborban – közölték palesztin egészségügyi és biztonsági források.

Az izraeli határőrök és a tábor lakói közötti összecsapások azután robbantak ki, hogy a határőrök letartóztattak egy palesztin férfit – közölte az izraeli rendőrség az AFP hírügynökséggel.

Palesztin források szerint a három ember halálát és mintegy húsz ember sebesülését éles lőszer okozta.

Luba Samri izraeli rendőrségi szóvivő szerint a határőrök tömegoszlató fegyvereket vetettek be a mintegy ezerötszáz fős, köveket és Molotov-koktélokat dobáló palesztin tömeg szétkergetésére. A szóvivő ugyanakkor nem szólt halálesetről, sem éles lőszerek használatáról.

„Korán reggel a Kalandíja menekülttáborban a határőrség egyik egysége letartóztatott egy palesztin férfit, mire a tábor mintegy ezerötszáz lakója Molotov-koktélokkal és kövekkel támadt a határőrökre, akik könnygázt és gumilövedéket vetettek be a tömeg oszlatására" – mondta a rendőrség szóvivője. Luba hozzátette azt is, a sérülteket palesztin kórházakba szállították, halálesetekről pedig nincs tudomásuk.

Az izraeli hatóságok szerint az összecsapásokban három határőr is megsérült.

„A mindennapos mészárlással és gyarmatosító politikájával Izrael el akarja pusztítani a békefolyamatot" – mondta az eseményekre reagálva Nabíl Abu Rudejna, Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője.

A szóvivő határozottan elítélte a hétfői történéseket, valamint felszólította az Egyesült Államokat, hogy „lépjen közbe, mielőtt az izraeli politika semmivé teszi az összes eddigi erőfeszítést".

Abbász szerint eddig nem történt előrelépés az újrakezdődött béketárgyalásokon az elmúlt három tárgyalási fordulón, még mindig a kezdeti lépéseknél tartanak a felek. Mindkét oldal bemutatta álláspontját az alapvető ügyekben: a határok, a biztonság, Jeruzsálem, a menekültek, a telepek és a víz kérdésében, s a továbbiakban részletes vitákat folytatnak majd mindegyik témáról.

Az izraeli-palesztin béketárgyalásokat John Kerry amerikai külügyminiszter intenzív erőfeszítéseinek köszönhetően közel hároméves szünet után július 30-án újították fel Washingtonban. A korábbi béketárgyalások 2010-ben rekedtek meg a ciszjordániai telepbővítések miatt.