Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az atlanti szövetség az idei kivonulás után is támogatja Afganisztánt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 7. 8:04

A NATO harcoló csapatainak idei kivonása után is támogatni fogja Afganisztánt – közölte Jens Stoltenberg, az atlanti szövetség főtitkára november 6-án, csütörtökön az afgán fővárosban tett, előre be nem jelentett látogatásán.

Stoltenberg megerősítette, hogy a NATO évi 4,1 milliárd dolláros (mintegy ezer milliárd forintos) anyagi támogatással, valamint egy – egyelőre meghatározatlan időtartamú – kiképzési és támogatási misszióval segíti majd az afgán hadsereget a továbbra is jelentős erőt képviselő, szélsőséges iszlamista tálibok elleni harcban.

„Befejezzük a hadműveletet, és új fejezetet nyitunk, amelyben Afganisztán sorsa az afgán emberek kezében van" – fogalmazott Stoltenberg.

1595982052

A NATO-főtitkárt fogadó államfő, Asraf Gáni türelmet kért a nemzetközi közösségtől az egy hónapja – az elnökválasztást követő súlyos belpolitikai válság után – megalakult kormányával szemben.

Gáni elfogadta Stoltenberg meghívását a NATO decemberi miniszteri találkozójára, egyúttal pedig azt hangoztatta, hogy nemcsak a biztonsági ügyekben, hanem egyebek mellett a női jogok, a jó kormányzás és a környezetvédelem terén is együtt akar működni a nemzetközi közösséggel.

A NATO vezette afganisztáni katonai misszió, az ISAF 13 esztendővel ezelőtt kezdődött megbízatása idén december 31-én lejár. A közép-ázsiai ország biztonságának fenntartásáért viselt felelősséget teljes mértékben átveszik az éveken át fejlesztett és kiképzett, 350 ezer fős afgán biztonsági erők. Az ISAF harci küldetésének helyébe új, nagyságrendekkel kisebb – 12 ezer fős – létszámú nemzetközi misszió lép, amely a kiképzésre, a tanácsadásra és a támogatásra összpontosít, nem közvetlenül a harci feladatokra.

1595982053

Fotók: nato.int