Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Számvetés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 7. 7:14

Fucsku Sándor vezérőrnagy szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt lett Székesfehérváron az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka. Beszélgetésünk során az elmúlt tizenkét hónap eseményeit vettük számba.

1595982052
Tábornok úr, Ön beiktatásakor, a Magyar Honvéd magazinnak adott bemutatkozó interjújában azt mondta: legelőször felkeresi az alakulatokat, megismerkedik a csapatokkal. Milyen tapasztalatokkal zárult ez a látogatássorozat?

– A beosztás átvételekor voltak bizonyos információim, személyes tapasztalataim, de mélyre ható ismereteim nem. Ezért a célom az volt, hogy a lehető legjobban megismerjem az alakulatok működését, feladat- és feltételrendszerét. Minden katonai szervezetnél megtekintettem a haditechnikai eszközöket, megismertem azok állapotát, találkoztam és beszélgettem a személyi állománnyal, állománygyűléseket tartottam, pontos képet kaptam az adott szervezet hadrafoghatósági mutatóiról. Ez az időszak számomra a tanulásról szólt. Tudtam, hogy az alakulatok nincsenek könnyű helyzetben, magasak a követelmények, nagyok az elvárások, a kihívások, és a katonai kiképzéshez, a katonaélethez kapcsolódó számos tennivaló mellé egyéb feladatok is társultak. Ugyanakkor pozitív tapasztalatokat gyűjtöttem. Meggyőző volt számomra az a hozzáállás, az a teljesítmény, amit a katonák, a katonai szervezetek mutattak. Sok olyan probléma van, amit nem tudunk és nem is lehet átlépni, megkerülni; ezek megoldásán folyamatosan dolgoznunk kell. Az elmúlt évben az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a katonai szervezetek számára az egyik legnehezebb feladat az volt, hogy nagyon precíz előkészítés és számvetések alapján, pontos tervezéssel, szervezéssel biztosítani tudják a megfelelő személyi állományt és a szükséges haditechnikai eszközöket minden területen.


(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 14-én, pénteken megjelenő számában!)