Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az egész világ ügye az afgán ópium

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 1. 19:54

Az ópium alapanyagául szolgáló mákkal bevetett afganisztáni területek növekedése az egész világ problémája, és nem lehet egyetlen országot okolni érte – mondta az afgán külügyminiszter április 30-án Tallinnban.

Zalmai Raszúl szerint a nemzetközi kábítószer-kereslet is felelős a törvénytelen afganisztáni drogtermelésért

Zalmai Raszúl szerint hatékonyabb lesz a máktermesztés elleni harc, amikor Kabul átveszi a biztonsági ellenőrzést az ország teljes területe felett. Ugyanakkor a nemzetközi kereslet csökkentéséhez nemzetközi erőfeszítésre van szükség.

Az ENSZ kábítószer- és szervezett bűnözés elleni hivatalának jelentése szerint 2013-ban – immár a harmadik egymást követő évben – nő majd a mákültetvények területe Afganisztánban.

Afganisztán állítja elő a világ ópiumtermelésének 90 százalékát. Az ópiumból készítik a heroint is. A mákültetvények elsősorban az ország déli részén, így a tálibok erősségének számító Hilmend tartományban nőnek a jelentés szerint.

Amerikai és afgán vezetők szerint az ópiumpiacból, a világ egyik leginstabilabb gazdaságának egyik legfontosabb bevételi forrásából az afganisztáni konfliktus különböző résztvevői profitálnak, akik legalább 100 millió dollárt keresnek a feketepiacon.