Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama kivizsgálná a szíriai vegyi támadást

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 1. 21:51

Szíriában vegyi fegyvert vetettek be, de tisztázni kell, hogy ez pontosan hogyan történt – mondta a Fehér Házban tartott április 30-ai sajtótájékoztatóján az amerikai elnök. Barack Obama nem zárta ki a katonai eszközök esetleges alkalmazását Damaszkusszal szemben.

Mielőtt az Egyesült Államok Szíria ügyében újragondolná a lehetséges fellépés lehetőségeit, tisztázni kell, hogy milyen módon, mikor és ki vetett be ilyen eszközöket – mondta Obama. Az elnök felkérte a Pentagont, dolgozza ki a lehetséges lépéseket arra az esetre, ha bebizonyosodik, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszere vegyi fegyvert vetett be.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a vegyi fegyverek kérdésétől függetlenül is mélyen elkötelezett amellett, hogy Szíriában sikerüljön elérni a rendezést.

Obama üdvözölte az Egyesült Államok és Oroszország között a bostoni robbantásos merénylet után létrejött terrorelhárítási együttműködést és nagyon készségesnek nevezte Moszkva magatartását. Elismerte ugyanakkor, hogy a két ország között még mindig él a sok évtizede kialakult bizalmatlanság.

A nyomozással kapcsolatos bírálatokkal szemben az elnök védelmébe vette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a belbiztonsági minisztériumot.

Obama elnök elismerte, hogy meglepte a guantánamói rabok éhségsztrájkja. Elmondta, hogy a börtönhatóságokat a fogva tartással kapcsolatos eljárások felülvizsgálására utasította.

Az elnök megismételte azt az álláspontját, hogy nincs szükség a guantánamói fogolytábor fenntartására, és megígérte, hogy újabb erőfeszítéseket tesz bezárása érdekében.