Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ BT egyhangúlag jóváhagyta a szír segélytervet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. április 19. 20:15

Ritkán tapasztalható egyetértést mutatva, egyhangúlag elfogadott állásfoglalásában ítélte el az ENSZ Biztonsági Tanácsa április 18-án, csütörtökön a szíriai erőszak fokozódását, a kormányerők és a lázadók jogsértéseit, és jóváhagyta a humanitárius segélyek továbbítását a rászorulóknak a határokon át a szomszédos országok területéről.

1595952691

„Az erőszak fokozódása teljesen elfogadhatatlan, ennek azonnal véget kell vetni" – áll a nem kötelező érvényű nyilatkozatban, amelyet a romló humanitárius helyzetről szóló jelentés megvitatása után fogadott el az ENSZ-testület. A BT elítélte az emberi jogok széleskörű megsértését a szíriai kormányerők által, illetve a fegyveres csoportok bármifajta túlkapásait is. A BT szerint nem lehet büntetlenül hagyni azt, amikor súlyosan megsértik a nemzetközi humanitárius jogot és az emberi jogokat.

Az ENSZ-testület engedélyezte a humanitárius segélyek továbbítását a rászorulóknak a határokon át a szomszédos országok területéről, és felszólította a szemben álló feleket, különösen a szíriai hatóságokat, hogy maradéktalanul működjenek együtt a világszervezettel és a segélyszervezetekkel a segélyek elosztásában.
Jelenleg a segélyeket Damaszkuszba érkeznek, és onnan továbbítják őket az ENSZ-ügynökségek és nem kormányzati szervezetek a rászorulóknak, gyakran nagy nehézségek árán, emberéletek kockáztatásával.

1595952692

A BT elé terjesztett jelentés szerint a segélykonvojokat rendszeresen érik támadások, a segélymunkásokat gyakran megfélemlítik vagy elrabolják.
Valerie Amos, az ENSZ-főtitkár humanitárius ügyekkel foglalkozó helyettese és António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa által ismertetett dokumentum szerint saját otthonaikban égtek meg szíriai családok, kenyérért sorban álló emberekre hullottak bombák, gyerekeket kínoztak, erőszakoltak meg és gyilkoltak meg, városokat tettek földdel egyenlővé a kétéves szíriai háború alatt, amely mára humanitárius katasztrófához vezetett.

A jelentés szerint a 22 milliós ország lakosainak közel negyede hagyta el otthonát és Szíriában maradt, illetve 1,3 milliónyian más közel-keleti vagy észak-afrikai országokba menekültek. Február óta naponta nyolcezer ember hagyja el Szíriát, és a menekültek száma várhatóan az év végéig több mint a kétszeresére, 3,5 millió főre nő.

1595952692

„Ez a helyzet nemcsak félelmetes, hanem azzal fenyeget, hogy egyszerűen tarthatatlanná válik" – hangoztatta Guterres. Jelenleg szerinte Szíriában 6,8 millió ember szorul segítségre, és az év végére az összlakosság felére nő a számuk, márpedig lehetetlen kielégíteni ekkora tömeg humanitárius szükségleteit.
Guterres szerint félő, hogy a szíriai viszály átterjed menekülteket befogadó, Szíriával szomszédos országokra, Jordániára, Libanonra, Törökországra és Irakra is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a szíriai menekültek jóvoltából Libanon lakossága tíz százalékkal nőtt, de vannak olyan becslések, amelyek szerint a negyedével.

A BT nyilvános ülésén Amos arra szólította a 15 fős ENSZ-testületet, hogy tegye meg a szükséges lépéseket a brutális konfliktus leállítása érdekében.
„A szíriai konfliktus egy humanitárius katasztrófa, amelyben egyszerű emberek fizetnek életükért amiatt, hogy nem sikerült véget vetni a viszálynak" – hangoztatta Amos. Arról is beszélt, hogy a gyerekek a legtöbb szenvedést elviselő lakosok közé tartoznak.
„Gyerekeket öltek meg, kínoztak és nemi erőszakot követtek el velük. Sokuknak nincs mit enni. Több millió gyerek szenvedett traumát a horror miatt. Ez a brutális konfliktus nemcsak Szíria jelenét zúzza szét, hanem tönkreteszi a jövőjét is" – mondta Amos.

1595952693

Fotók: pulitzer.org