Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkba látogatott a NATO Transzformációs Parancsnokság főparancsnoka

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2013. április 19. 19:17

Hivatalos látogatáson – április 18-20. között – hazánkban tartózkodik Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a NATO Transzformációs Parancsnokság főparancsnoka.

1595952689

A magas rangú vendéget a Liszt Ferenc Repülőtéren Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke fogadta.

A hivatalos program Hende Csaba honvédelmi miniszternél történt udvariassági látogatással kezdődött április 19-én, majd dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök fogadta – négyszemközti megbeszélésen – Jean-Paul Palomérost. A plenáris tárgyaláson a felek megvitatták a NATO-főtitkár nevével fémjelzett, 2010 év elején indult, „Okos Védelem" (Smart Defence – SD) kezdeményezés aktuális kérdéseit.

1595952690

Az SD kezdeményezés az együttműködés egy új kultúráját jelenti, a csökkenő védelmi költségvetésekhez jól alkalmazkodó eszköz, amely többnemzeti projektekben valósul meg. Célja, hogy a NATO a gazdasági megszorítások időszakában is megőrizze cselekvőképességének hatékonyságát és relevanciáját a világban.

A továbbiakban a felek szót váltottak a „Forging the Future", azaz a jövőbeli együttműködés kérdéseiről, a NATO Védelmi Tervezési rendszerről, érintve a NATO és az EU kapcsolatát. A főparancsnok tájékoztatást kapott a NATO és a Közép-európai régión belüli képességfejlesztés kérdéseinek magyar megközelítéséről. A magyar fél rövid tájékoztatóban számolt be a magyar védelmi költségvetés alakulásáról, majd – egy, az MH Pápa Bázisrepülőtérrel kapcsolatos előadás keretében – tájékoztatta NATO-partnerét a repülőtér jelenlegi helyzetéről.

1595952690

A későbbiekben Paloméros vezérezredest és delegációjának tagjait udvariassági látogatáson fogadta a Külügyminisztériumban dr. Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár, majd a Hősök terén a vendég ünnepélyes keretek között koszorút helyezett el a Hősök Emlékkövénél.

A delegáció látogatást tett Szentendrén is, ahol az MH Altiszti Akadémián Deme Tibor ezredes, a katonai szervezet törzsfőnöke fogadta a vendéget. A főparancsnok megismerkedett meg a magyar altisztképzés fellegvárával, majd képet kapott a szervezet nemzetközi képességfejlesztési tevékenységéről.

1595952690

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária