Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EP elítéli a terroristák legutóbbi támadásait

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. március 13. 20:26

Az Iszlám Állam legutóbbi támadásait elítélő határozatot fogadott el március 12-én, csütörtökön az Európai Parlament.

Az EP határozottan elítéli a terrorszervezetet és az általa elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekménynek minősülő, „égbekiáltó emberi jogi jogsértéseit, amelyek népirtásnak is nevezhetők". Emellett az uniós parlament rendkívül aggasztónak tartja, hogy a terrorcsoport, minden vallási kisebbség kiirtására törekedve, szándékosan a kisebbségeket, többek között keresztényeket és azon szunnitákat veszi célba, akik nem értenek egyet az iszlám általuk követett értelmezésével.

Az EP hangsúlyozza, hogy az elkövetők nem mentesülhetnek a felelősségre vonás alól, és a felelősöket a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani.

A határozat támogatásáról biztosítja az IÁ ellen fellépő nemzetközi koalíciót is, egyúttal arra kéri az uniós intézményeket, hogy dolgozzanak ki forgatókönyvet az IÁ felszámolása utáni időszakra a térségbeli kulturális és vallásközi párbeszéd és megbékélés érdekében.

A dokumentum az ellen is szót emel, hogy a terroristák Szíriában és Irakban is történelmi emlékeket pusztítottak el, s ezt az emberiség egészének kulturális öröksége elleni támadásnak minősíti.

Állásfoglalásában az EP elutasítja és illegitimnek nevezi, hogy a terrorszervezet az ellenőrzése alá vont területen kalifátust létrehozását jelentette be.

„Az „Iszlám Kalifátus" létrehozása és terjeszkedése, valamint más szélsőséges csoportok tevékenysége a Közel-Keleten közvetlen fenyegetést jelent a térség és az európai országok biztonságára" – hangsúlyozza határozatában az uniós parlament.