Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az iraki kormányerők visszafoglalták Baidzsi város két negyedét

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. november 2. 11:55

Az iraki kormányerők október 31-én, pénteken behatoltak a Bagdadtól északra fekvő Baidzsiba, és visszafoglalták a stratégiai fontosságú város két negyedét a várost több hónapja ellenőrzésük alatt tartó dzsihadistáktól – közölték a hadsereg tisztjei.

Abdulvahab al-Szaadi tábornok, a körzet katonai parancsnoka elmondta, hogy az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei kiürítették al-Szinad és al-Tamim negyedeket. A hadsereg egy másik tábornoka szerint Baidzsi ostromát megelőzően bombázták az iszlamisták állásait, akik tavaszi offenzívájuk kezdete után nem sokkal, júniusban foglalták el a várost.

Az ostrom előtt az iszlamisták megpróbáltak felrobbantani három robbanószerrel megrakott gépkocsit Tikritben, Baidzsitől délre, a katonai parancsnokság jelenlegi székhelyének, a város egyetemének épülete mellett. Az iszlamisták támadását háromórás harcokban sikerült visszaverni.

Az iraki biztonsági és félkatonai erők és a kormányhadsereggel szövetséges törzsi harcosok az elmúlt napokban érték el Baidzsi környékét, miután offenzívát indítottak a város visszavételére több mint két hete.

Baidzsi stratégiai fontosságú város, a szintén az iszlamisták hatalmában lévő észak-iraki Moszulba vezető főútvonalon fekszik. Elfoglalása lehetővé tenné Irak fő olajfinomítója megvédését, amelyet a dzsihadisták több hónapja ostromolnak.