Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ukrán fegyveres erők elfoglalták Mariupol központját

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. június 14. 22:52

Az ukrán fegyveres erők június 13-án, pénteken elfoglalták Mariupolt, az Azovi-tenger északi partján fekvő települést, amelynek középületeit heteken át oroszbarát fegyveres felkelők tartották ellenőrzésük alatt.

Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a Facebook-oldalán azt közölte, hogy súlyos harcok voltak, amelyek során a kormányegységek kiszorították a szakadárokat a település központjából. A műveletben az Azov és a Dnyeper-1 különleges belügyi egység, valamint a Nemzeti Gárda vett részt. A harcokban gránátvetőket és harckocsit vetettek be. Tizenegy felkelőt őrizetbe vettek, öt meghalt, míg az ukrán fegyveres erők négy katonája vesztette életét.

Mariupol a Donyec-medence második legnagyobb városa, több mint félmillió lakosa van.

A kormánycsapatok állításuk szerint ismét ellenőrzésük alá vontak egy 120 kilométeres ukrán-orosz határszakaszt, amelyet korábban az ukrán határőrség feladott. Egy 184 kilométeres határszakasz azonban továbbra is a szakadárok kezén van. Az ukrán-orosz közös határ mintegy 2 ezer kilométer hosszú.

Az orosz média délután azt jelentette, hogy ukrán páncélozott szállító harcjárművek hatoltak be Oroszország területére pénteken a Rosztovi területen lévő Millerovo térségében (Luhanszktól északkeletre), s emiatt Vlagyimir Putyin elnök arra utasította a külügyminisztériumot, hogy tiltakozzon az ügyben. Az ITAR-TASZSZ állami hírügynökség későbbi jelentése szerint mindössze 150 méterrel lépte át a határvonalat egy ukrán harcjármű, ott valamiért lefulladt, s a személyzetét egy segítségére siető másik harcjármű menekítette vissza ukrán területre.

Az előző nap az ukrán belügyminiszter azzal vádolta Moszkvát, hogy harckocsik és egyéb katonai járművek hatoltak be Oroszországból a kelet-ukrajnai Luhanszk megyébe a „terroristák" által elfoglalt határátkelő pontokon keresztül, hogy segítséget nyújtsanak az ottani oroszbarát szakadároknak.

Ezzel kapcsolatban Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár pénteken úgy vélekedett hogy a konfliktus súlyos kiszélesedésének tekinthető, ha megerősítést nyer a hír. A dán politikus aggasztónak nevezte az arról szóló híradásokat, hogy „fegyveres bandák" nehézfegyverekre, a többi között harckocsikra tesznek szert Oroszországból.

Rasmussen ismételten felszólította Moszkvát, hogy hajtsa végre a csapatok teljes kivonását az ukrán határ közeléből, vessen véget a fegyverek és fegyveresek átszivárgásának a határon, továbbá vesse latba befolyását, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok letegyék a fegyvert és felhagyjanak az erőszakkal.