Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun különleges erőket javasol Kongóba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. március 6. 17:56

Különleges intervenciós erő Kongóba küldését javasolta az ENSZ főtitkára. Ban Ki Mun helyi idő szerint március 5-én, kedden este tájékoztatta a Biztonsági Tanácsot a Kongói Demokratikus Köztársaságban kialakult helyzetről.

Az afrikai országban kormányellenes lázadók csaknem egy évvel ezelőtt indítottak offenzívát, amelynek eredményeként november 20-án elfoglalták az ásványi kincsekben gazdag Észak-Kivu tartomány székhelyét, a stratégiai fontosságú Gomát. Azóta az úgynevezett M23 mozgalom az ugandai Kampalában tárgyalásokat kezdett a kongói kormánnyal, a tárgyalások azonban eddig nem jártak eredménnyel.

A kampalai tárgyalást megelőzően a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) országai tanácskoztak Tanzániában, és megerősítették, hogy készek csapatokat küldeni a Kongói Demokratikus Köztársaságba az új nemzetközi békefenntartó erők kötelékében. Felszólították az ENSZ-t, módosítsa a kongói stabilizációs erő (MONUSCO) mandátumát, hogy az adott esetben harcba bocsátkozhassanak a felkelőkkel.

Az ENSZ már korábban tervezte egy többezres térségbeli békefenntartó erő kiküldését a kelet-kongói ENSZ-misszió (Monusco) megerősítésére, illetve a lázadók visszaszorítására. A főtitkár mostani javaslata ezt erősítette meg.